Voor het eerst meebieden? 5 tips om meer uit een veiling te halen

12 mei, 2023
Voor het eerst meebieden

Veilingen kunnen een geweldige optie zijn om gebruikt materieel te vinden en te kopen. Er is meestal een grote verscheidenheid en je kunt uitstekende deals sluiten op items die net nodig voor een volgend project. De eerste keer meedoen kan echter ook een ontmoedigende ervaring zijn. Daarom hierbij vijf tips die helpen om meer te halen uit jouw eerste machineveiling!

#1 Begin klein

Voor het eerst naar een veiling gaan kan overweldigend aanvoelen, zeker met al die grote machines en de soms gigantische biedingen die daarop worden uitgebracht. Als het de eerste keer is, overweeg dan met iets kleins te beginnen. Vind je het proces te riskant? Bied in plaats daarvan op een of twee kleinere items. Staar je niet blind op de grote winsten die vaak op zwaar materieel zijn te behalen. Het kan nooit kwaad om eerst wat te experimenteren, om na te gaan of het veilingmodel bij jou past. Zo kun je deze manier van machines kopen het beste laten werken voor jouw bedrijf.

#2 Werk met een gerenommeerd bedrijf

Je zou kunnen denken dat het kopen van gebruikt materieel een risico inhoudt. Toch biedt een veiling ook geweldige kansen om veel verschillende modellen in één keer te bewonderen en nieuwe machines aan te schaffen tegen een eerlijke prijs, wat dit risico aanzienlijk compenseert. Kies voor een gerenommeerd veilinghuis met een gevestigde marktpositie. Controleer bijvoorbeeld het volgende voordat je inschrijft voor een veiling: 

  • Hoe lang is dit bedrijf al op de markt?
  • Heb ik succesverhalen gehoord uit mijn zakelijke netwerk?
  • Bieden ze toegewijde klantenservice en ondersteuning?
  • Staan ze toe om het materieel vooraf te testen?

Begin met deze basispunten om het veilingbedrijf te kiezen en bekijk vervolgens hun aanbod. Vertrouwen scheppen zorgt voor een positieve ervaring tijdens de eerste veiling. De huidige inventaris van Ritchie Bros. is overigens hier te bekijken.

#3 Doe onderzoek

Voordat je koopt, wil je er zeker van zijn dat de machine van jouw keuze aan alle verwachtingen voldoet. (Vind het antwoord op meer van dit soort vragen hier). Met een beetje online onderzoek kom je een heel eind. Veilingbedrijven, marktplaatsen, dealers en andere websites publiceren gedetailleerde informatie over de machines die te koop worden aangeboden.

  • Zoek dezelfde items. Probeer na te gaan of soortgelijke modellen op veilingen zijn verkocht, zowel gebruikt als nieuw. Soms bieden veilingbedrijven resultaten van eerdere veilingen aan op de site. Wie een account aanmaakt bij Ritchie Bros., krijgt toegang tot vroegere verkoopprijzen van alle items die je maar zoekt. Dit zal helpen om de waarde te bepalen en de biedprijs bij benadering vast te stellen.
  • Bekijk artikelen online. De meeste websites bieden veel foto’s, video’s en beschrijvingen online. Voor items die te koop staan bij Ritchie Bros. veilingen zijn meestal 100+ foto’s en video’s en alle gedetailleerde informatie beschikbaar.
  • Zelf bekijken. In de dagen voor de veiling zijn er kijkdagen om het materieel van dichtbij te kunnen bekijken. Door de machine zelf te bekijken, onderzoeken en eventueel proef te draaien, ontstaat een volledig beeld van het object. Bij Ritchie Bros. veilingen is het ook mogelijk om een van de deskundigen binnen het bedrijf of een externe monteur mee te nemen om het item vóór de veiling te inspecteren.

#4 Stel het budget vast

Heb je de gewenste machine op het oog en alle details, foto’s en video’s bekeken? Misschien heb je het object zelfs bekeken op onze yard! Bepaal nu de maximumprijs die je bereid bent om te bieden. Houd bij het vaststellen van dit budget rekening met de transactiekosten voor de koper, de transportkosten en eventuele andere kosten die wellicht nog gemaakt dienen te worden om de machine aan het werk te krijgen. Veilingen kunnen behoorlijk spannend zijn en het is gemakkelijk om ‘verliefd’ te worden op een machine tijdens het proces. Probeer daarom altijd het budget te bewaken en wees bereid om zo nodig af te haken. Tip: als je meer financiële armslag nodig heeft, neem dan contact op met ons team van Ritchie Bros. Financial Services.

#5 De timing van de bieding

Bij traditionele live veilingen kan de timing van het plaatsen van biedingen cruciaal zijn voor succes. Ritchie Bros.’ online Timed Auctions maken het super eenvoudig voor iedereen om mee te doen en biedingen in te brengen. Je kunt zelfs het maximale bod van tevoren plaatsen en automatisch de beste deal sluiten. Het systeem houdt je op de hoogte van het proces en vraagt of je nog eens wilt bieden. Markeer de veilingdatum in de agenda en zorg ervoor dat je vóór de veiling met succes bent geregistreerd.

Klaar voor een eerste bod? Bekijk de Ritchie Bros. veilingkalender.

Meer informatie nodig? Vind hier een uitgebreide checklist voor het kopen van gebruikt materieel bij Ritchie Bros. veilingen.

Zie ook
Ben je geduldig als een schildpad of dominant als een haai? Het begrijpen van alle biedstrategieën kan je helpen om je favoriete biedstrategie te vinden. Ontdek jouw favoriete biedstrategie en haal meer uit veilingen
Naar boven