Ontdek jouw favoriete biedstrategie en haal meer uit veilingen

8 december, 2023
Ben je geduldig als een schildpad of dominant als een haai? Het begrijpen van alle biedstrategieën kan je helpen om je favoriete biedstrategie te vinden.

Welkom in de ‘wilde wereld’ van veilingen. Net als het dierenrijk is de veilingwereld divers en dynamisch. Of jij nu een regelmatige bieder bent of nieuw in veilingen, inzicht in alle verschillende biedtactieken kunnen helpen een favoriete strategie te vinden en het meeste uit jouw veilingervaring te halen. Laten we er eens in duiken:

1. De schildpad (turtle): Geduldig

Langzaam maar met regelmaat win je de race. Als een ‘schildpad’-bieder doe je dit door te beginnen met een laag bod en langzaam naar boven te werken. Door je eerste bod vroeg te plaatsen, geef je jezelf de tijd om te observeren hoe de veiling vordert en weloverwogen beslissingen te nemen over je volgende stappen.

2. De haai (shark): Dominant

Net als het roofdier in de oceaan is een ‘haai’-bieder brutaal en resoluut. Je begint meestal met een hoog bod om je bedoelingen duidelijk te maken en de concurrentie al in een vroeg stadium uit te schakelen. Je bent je bewust van je omgeving en weet wanneer toe te slaan. Soms jaag je zelfs andere bieders weg.

Lees ook: Dit is waarom kopers van termijnveilingen houden

3. De eekhoorn (squirrel): Goed voorbereid

Eekhoorns denken vooruit en slaan om die reden voedsel op voor toekomstig gebruik. Ook bij ‘eekhoorn’-bieders draait alles om voorbereiding. Je hebt gebruik gemaakt van bronnen die online beschikbaar zijn, zoals de resultaten van eerdere veilingen of ons Markt Trends Rapport, om toegang te krijgen tot nuttige informatie over prijzen en marktschommelingen. We durven te wedden dat jij zelfs al een beslissing hebt genomen over het te besteden budget. 

4. De mier (ant): Samen sterk

Mieren zijn nauwgezette werkers met een bijzondere eigenschap: collectieve intelligentie. Als ‘mier’-bieder is de kans groot dat je in staat bent om een alomvattend overzicht van de markt te behouden. Je houdt nauw contact met andere experts om stukje bij beetje alle waardevolle informatie te verzamelen voor een winnend bod tijdens de veiling.

5. De vos (fox): Sluw en slim

Vossen worden bewonderd omdat ze slim zijn en in staat zich aan te passen. Met de biedstrategie van de ‘vos’ wacht je af en houd de veiling nauwlettend in de gaten. Pas op het allerlaatste moment doe je dat winnende bod. Een sluwe methode om andere bieders te slim af te zijn.

Lees ook: Voor het eerst meebieden? 5 tips om meer uit een veiling te halen

6. De uil (owl): Wijsheid

Uilen staan symbool voor wijsheid en inzicht. Als ‘uil’-bieder is het onwaarschijnlijk dat je in het heetst van de strijd terecht komt. De technologie is er om jou te helpen en je weet goed hoe deze in jouw voordeel te gebruiken, bijvoorbeeld met de functie ‘Maximumbod’. Door vooraf een vast bedrag in te stellen en het systeem namens jou te laten bieden, blijf je in het spel zonder de veiling continu in de gaten te hoeven houden.

De vraag is: Wie is de winnaar? Elke veiling en elk item is uniek en je biedstrategie moet dit weerspiegelen. Of je jezelf nu ziet als een ‘schildpad’, ‘haai’ of een van de andere strategieën, inzicht in de sterke en zwakke punten van elke aanpak kan helpen om met vertrouwen door het veilingaanbod te navigeren.

Zie ook
Wil je binnenkort gebruikte wielladers kopen? Lees dan deze feiten en tips die we voor je verzameld hebben. Gids voor aankoop van gebruikte wielladers
Naar boven