Ritchie Bros. Financial Services voortaan ook in Europa: Alles wat jij moet weten

26 april, 2023
Ritchie Bros. Financial Services

Na een succesvolle 10-jarige run in Noord-Amerika is Ritchie Bros. Financial Services (RBFS) nu ook beschikbaar voor vele Europese Ritchie Bros. klanten. Aan de andere kant van de Atlantische Oceaan heeft de dienst al meer dan $1 miljard aan machineaankopen gefinancierd. En dat is alleen dan alleen maar in 2022! Wat maakt het zo interessant en hoe verschilt het van andere financieringsopties voor onze sector? Voor dit blogartikel spraken we met Stefan en Joe, die het Europese team van Ritchie Bros. Financial Services leiden.

Maak kennis met het team

Stefan van Beek trad eind 2022 in dienst bij Ritchie Bros. en heeft al een lange staat van dienst in de financiering van zwaar materieel, onder meer bij Volvo Construction Equipment. Nu is Stefan Sales Development Manager bij RBFS. Hij helpt bedrijven aan financiering voor hun machineaankopen, maar werkt ook samen met kredietverstrekkers en ontwikkelt de portefeuille van financiële diensten. Buiten het werk houdt hij van golfen en tijd doorbrengen met zijn gezin.

Joe Tomlinson is Sales Team Lead binnen Ritchie Bros. Financial Services. Hij werkt al 4 jaar bij het bedrijf en was aanvankelijk actief in Noord-Amerika. Eind 2022 verhuisde hij naar het Verenigd Koninkrijk om samen met Stefan de Europese tak van Ritchie Bros. Financial Services uit te bouwen. Joe houdt van Europa. Als fervent reiziger probeert om hij zoveel mogelijk Europese steden van zijn travel list af te vinken!

Hallo Stefan en Joe! Kunnen jullie eens vertellen hoe het was om RBFS op te starten in Europa?

Stefan: “Zeker. RBFS is een gevestigde naam voor alle klanten van Ritchie Bros. in Noord-Amerika. Vorig jaar werd meer dan een miljard dollar aan materieelaankopen gefinancierd via RBFS. Europese klanten vragen al langere tijd om betere financieringsmogelijkheden voor machines. De verwachtingen zijn dan ook hoog, zowel binnen als buiten het bedrijf. Natuurlijk is dit spannend voor mijn rol. Het opstarten van RBFS in Europa was interessant. Bedrijven kunnen zeer specifieke wensen hebben met betrekking tot de financiering van machines. Voor velen is dat een complex proces, dus hen daarbij helpen is een ervaring die loont.”

Joe: “Het was voor mij super interessant om de service in Europa te lanceren. Ik ben binnengekomen met mijn ‘Noord-Amerikaanse pet’ op. We zijn hier nu een klein team, maar ik probeer de mentaliteit en de lessen van onze Amerikaanse divisie mee te nemen en te vertalen naar Europese bedrijven. Ik heb geleerd dat er weliswaar overeenkomsten zijn, maar dat elke regio in Europa heel verschillend is. Mijn grootste les is dus dat we een beetje een kameleon moeten zijn. We leren en passen ons aan aan de omgeving.”

Kun je samenvatten wat Ritchie Bros. Financial Services doet? 

Stefan: “Wij maken aankopen mogelijk via diverse kanalen van Ritchie Bros. zoals veilingen, Marketplace-E en Mascus. Het materieel moet aan enkele eisen voldoen, bijvoorbeeld qua minimumprijs. Stel dat jouw bedrijf is gevestigd in Polen en dat je een graafmachine wilt kopen op onze Caorso veiling in Italië. Het verkrijgen van financiering voor de aankoop is eenvoudig en wij kunnen klanten ter plekke helpen. Wij werken met lokale financieringspartners in heel Europa, waaronder Beequip in Nederland. De mogelijkheden zijn gebaseerd op de locatie van de klant.”

Joe vult aan: “Momenteel bestrijken wij zeven landen: Duitsland, Nederland, Polen, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Maar in de meeste gevallen kunnen we ook financiering voor bedrijven uit andere landen faciliteren. Veel financieringsmaatschappijen die Duitsland bedienen, ondersteunen bijvoorbeeld ook aanvragen voor Zwitserland en Oostenrijk. Dat doen wij ook, ook al richten wij ons niet specifiek op die landen. Als een klant uit Oostenrijk komt, kunnen wij die helpen. Datzelfde geldt voor Tsjechië en Slowakije.”

Veel bedrijven hebben al banken waar ze mee samenwerken. Waarom zouden zij overwegen om hun aankopen via RBFS te financieren?

Joe: “Snelheid en gemak, dat was het motto waarmee de RBFS oorspronkelijk in Noord-Amerika werd opgericht. Zo werken wij ook. We begrijpen dat onze klanten het druk hebben, dus streven we ernaar veel sneller te zijn dan een traditionele bank. Zodra iemand zijn oog laat vallen op een machine, kan diegene de financiering rond krijgen. Wij verzorgen de goedkeuring voor de klant en krijgen de best mogelijke deal. Bovendien proberen we voor onze klanten langere termijnen te bedingen, zelfs bij oudere machines. Zo is de financiering voor een langere periode veilig te stellen. Traditionele banken bieden zelden de snelheid en voordelen die wij bieden.”

Stefan: “Een ander punt is dat wij kunnen helpen bij de financiering van veilingaankopen, terwijl reguliere banken en financieringsmaatschappijen dit meestal niet ondersteunen. RBFS heeft hierover afspraken met de partners en als de aanvraag van ons komt, wordt die geaccepteerd. Een ander groot pluspunt is dat onze financiële goedkeuring niet uitsluitend geldt voor aankopen bij Ritchie Bros. Klanten kunnen via ons financiering krijgen en machines kopen waar ze maar willen: de lokale dealer, marktplaatsen zoals Marketplace-E, advertentiewebsites als Mascus of elke andere plaats.”

Wat zijn de grootste uitdagingen bij de financiering van materieel? En hoe helpt Ritchie Bros. Financial Services klanten om die complexiteiten te overwinnen?

Joe: “De belangrijkste uitdaging is dat geen enkel land hetzelfde is. Er is geen ‘algemeen beleid’ dat voor de hele regio gelijk is. Van Zuid-Europa tot Oost-Europa zijn de verschillen groot, zowel qua wetgeving als in hoe de zaken zijn opgezet. In Noord-Amerika zijn er verschillen tussen de staten, maar er zijn regels en richtlijnen die overal gelden. In Europa heeft elk land andere voorwaarden en processen.”

Stefan: “Lokaal financieren gaat vlot, maar het wordt ingewikkelder zodra de machines uit verschillende landen met verschillende registratienummers komen. En als de machines van buiten de EU komen, wordt het nóg ingewikkelder. Wij denken en handelen vanuit de behoeften van de klant. Dit soort complexiteiten is precies waar de expertise van Ritchie Bros. kan ondersteunen.” 

Kun je een voorbeeld geven van hoe RBFS een klant heeft geholpen?

Stefan: “Onlangs was er een Poolse klant die in een paar weken tijd op verschillende Ritchie Bros. veilingen kwam. Hij kocht vier items op onze Moerdijk veiling, één machine op onze Maltby veiling en vijf items op onze St. Aubin sur Gaillon veiling. Al het materieel zou in Polen worden gefinancierd, omdat de klant en de geldverstrekker daar gevestigd zijn. Enkele machines kwamen oorspronkelijk echter uit Noorwegen, dat geen deel uitmaakt van de EU. De Poolse koper moest de machines eerst door de douane halen en in de EU invoeren. In zo’n situatie zou financiering bij een traditionele bank waarschijnlijk onmogelijk te regelen zijn. Wij hebben het proces samen met de klant en geldschieter doorlopen, en het is gelukt!”

Heb je al ervaren dat mensen verrast zijn zodra ze Ritchie Bros. Financial Services leren kennen?

Joe: “Goede vraag. Ja, dat is zo. Zodra onze klanten bij RBFS zijn goedgekeurd voor financiering, hebben ze een krediet dat overal is te gebruiken: veilingen, Marketplace-E, IronPlanet, Mascus, dealers, echt overal. Ze kunnen bovendien niet alleen gebruikt materieel kopen, maar ook gloednieuwe machines. Dat is het opwindende aspect van onze service.”

Wat is je favoriete machine?
 
Joe: “Een Freightliner Cascadia truck, het vlaggenschip van Daimler in de US. Dat was de eerste machine die ik bij RBFS financierde. Ik heb nog altijd een dierbare herinnering aan die deal!”
 
Stefan: “Een knikdumper. Het is een vrij ongewone machine voor Nederland. De eerste veiling die ik in mijn nieuwe functie bezocht was in Moerdijk en er stonden twee dumptrucks op de lijst. Ik was meteen enthousiast.” 

Wil je jouw financieringsopties bekijken voor een volgende aankoop van materieel? Neem een kijkje bij Ritchie Bros. Finance Services of neem contact op met onze experts via europe@rbfinance.com

Zie ook
Terwijl we afscheid nemen van een jaar met hoogte- en dieptepunten voor zware apparatuur, hebben we de Top 10 verhalen uit de Ritchie Bros.' blog uitgekozen. Topartikelen op Ritchie Bros.’ blog in 2023
Naar boven