Belangrijkste vragen die we krijgen van nieuwe bieders

8 mei, 2023
nieuwe bieders

Elk jaar doen honderdduizenden mensen mee aan Ritchie Bros. veilingen om materieel te kopen. Al deze bieders hebben iets gemeen: ze waren ooit voor het eerst bieder. En als zij het kunnen, kan iedereen het! Om nieuwe bieders op weg te helpen, hebben we de meest gestelde vragen van beginnende bieders op een rij gezet. Voor je het weet, ben jij een echte veiling pro!

Waarom zou ik op een materieelveiling kopen?

Er zijn verschillende manieren om gebruikte machines te kopen. Misschien heb je al een plaatselijke dealer bezocht of online gekeken op jouw favoriete advertentiewebsite. Wie nieuw is als het gaat om het kopen op veilingen, zal snel ontdekken dat er unieke voordelen zijn.

  • Keuze. Veilingen bieden toegang tot een brede selectie van gebruikt zwaar materieel van verschillende fabrikanten, modellen en leeftijden. Het zijn als het ware ‘supermarkten’ waar je vaak van alles kunt vinden; van generatorsets tot grote kiepwagens. Je zult versteld staan van wat er op onze veilingen is te vinden!
  • Concurrerende prijzen. Veilingen zijn een geweldige manier om gebruikte (zware) machines te kopen tegen concurrerende prijzen. Veilingen zonder voorbehoud – zoals bij Ritchie Bros. Online Timed Auctions – hebben geen minimumprijzen van de verkoper. Alleen de concurrerende bieders bepalen uiteindelijk de verkoopprijs.
  • Transparant proces. Veilingen volgen een transparant biedproces, waarbij deelnemers alle geplaatste biedingen kunnen zien en beslissen of ze hun bod verhogen. Bij onze termijnveilingen (Timed Auction) is er meer tijd om te bieden dan bij live veilingen met veilingmeester. Dit maakt het proces gemakkelijk te volgen, vooral voor nieuwe bieders. Je hebt altijd de controle.
  • Handig. Veilingen bieden een efficiënte en handige manier om gebruikt zwaar materieel te kopen. Er is geen onderhandeling met een verkoper en de eigendomsbewijzen zijn vooraf gecontroleerd. Met online veilingen kunnen kopers gewoon meedoen vanuit het comfort van hun huis of kantoor of in-person op de veilinglocatie. Met de mobiele app van Ritchie Bros. mis je nooit een geweldige deal, ongeacht waar je bent!
  • Snel aan het werk. Succesvolle bieders op een veiling kunnen hun aangekochte items vrijwel onmiddellijk in ontvangst nemen, wat nuttig kan zijn voor dringende projecten of onverwachte behoeften.

Hoe doe ik mee aan een veiling?

Je hebt een of meer interessante machines in het veilingaanbod gezien. Nu is het tijd om te registreren! Bij Ritchie Bros. kun je online registreren vanaf een computer of mobiel apparaat of op de veilinglocaties, waar onze medewerkers je verder helpen. 

1. Maak een gratis account aan op rbauction.nl.

2. Tip: Voeg items waarin je geïnteresseerd bent toe aan je volglijst (watchlist). Zo kun je ze beter volgen.

3. Zoek de veiling van jouw keuze en klik op “Registreer om online te bieden”. Volg de stappen op het scherm en voltooi het registratieproces van de veiling.

4. Enkele dagen voordat de veiling sluit, kun je al inloggen en beginnen met bieden. Aanmelden kan via onze website of de mobiele app van Ritchie Bros.

Hoe ben ik er zeker van dat het product aan mijn verwachtingen voldoet?

Elk item wordt verkocht ‘zoals het is, waar het is’. Maar natuurlijk wil je er zeker van zijn dat je krijgt waarop je biedt! Elk veilingitem wordt bij aankomst op onze yard daarom geïnspecteerd door ons team van materieelspecialisten. Het team controleert de documenten, maakt tientallen foto’s en video’s, voert noodzakelijke operationele tests uit en verzamelt andere informatie. Al die gegevens worden vervolgens geüpload naar onze website, zodat geïnteresseerde bieders een virtuele inspectie kunnen uitvoeren.

Meer vertrouwen nodig? Bezoek de kijkdag(en) voor een veiling. Maak een praatje met onze medewerkers, geniet van een kopje koffie en bekijk de machines van dichtbij. Zo krijg je een nog beter beeld en kun je écht bepalen tot hoeveel je wilt bieden.

Hoe bepaal ik welke prijs goed is voor de machine die ik wil hebben?

Bij onze veilingen is er geen sprake van prijsmanipulatie. Alleen bieders bepalen uiteindelijk de prijzen en de hoogste bieder wint altijd het item. De gouden tip hier is om je voor te bereiden op de veiling en jouw prijsklasse te bepalen. Vergeet niet dat veel factoren de veilingprijs beïnvloeden: populariteit, conditie, leeftijd en specificaties, om er maar een paar te noemen! Gelukkig zijn er hulpmiddelen die zijn te gebruiken:

  • Met een gratis rbauction account heb je toegang tot ‘Veilingresultaten’ en zijn verkoopprijzen uit het verleden te bekijken. Gebruik de filters om de zoekopdracht te verfijnen.
  • Ook kun je de Ritchie Bros. Price Results tool gebruiken. Hier zijn vergelijkbare machines te vergelijken met het item waarin jij geïnteresseerd bent.
  • Trends in de markt kunnen ook de waarde bepalen. Abonneer je op het Market Trends Report van Ritchie Bros. om inzicht te krijgen in vraag en aanbod op de markt voor gebruikte machines.

Wees ervan bewust dat bij veilingen voor kopers transactiekosten in rekening gebracht worden.

Wat gebeurt er wanneer ik de hoogste bieder ben op de veiling?

Gefeliciteerd! Je ontvangt nu een e-mailbevestiging met betalings- en afhaalinstructies. Mocht je hulp nodig hebben tijdens internationaal transport, dan kunnen wij hierbij helpen met Ritchie Bros. Logistics.

Mocht jij tijdens het koopproces hulp nodig hebben, dan staat een team van specialisten altijd voor je klaar.

Klaar voor een komende veiling? Bekijk de Ritchie Bros. veilingkalender.

Zie ook
Ben je geduldig als een schildpad of dominant als een haai? Het begrijpen van alle biedstrategieën kan je helpen om je favoriete biedstrategie te vinden. Ontdek jouw favoriete biedstrategie en haal meer uit veilingen
Naar boven