Waarom de prijzen van gebruikte bouwmachines zo hard stijgen

16 februari, 2022| 4 minuten leestijd

De vraag naar gebruikt materieel is vorig jaar enorm gestegen, terwijl het aanbod in de markt afnam. Hierdoor gingen de prijzen voor tweedehands bouwmachines – ook in Nederland – flink omhoog.

De woningcrisis houdt niet alleen Nederland in een greep; wereldwijd staat de bouwsector als gevolg van de verregaande urbanisatie, digitalisering en energietransitie voor grote uitdagingen. De branche als geheel lijkt daardoor weinig hinder te ondervinden van de Covid-19 pandemie en profileert zich eens temeer als de motor van de economie. De keerzijde van de medaille is dat er enorm veel vraag is naar materieel om het werk mee uit te voeren. Mede door uitgestelde leveringen in het eerste coronajaar is er een recordaantal van 1,13 miljoen bouwmachines wereldwijd verkocht in 2021 (bron: Off-Highway Research).

Ook Nederland kent volgens het Britse onderzoeksbureau een verkooppiek van circa 8.000 nieuwe machines, een stijging van 40% ten aanzien van 2020 (5.690). Hierbij gaat het vooral om grondverzetmachines zoals (mini)graafmachines, mobiele graafmachines, wielladers, verreikers en bulldozers. Hoogwerkers, hijskranen, verdichtingsmachines (o.a. trilplaten en walsen) en sloop-, recycling- of funderingsmaterieel zijn niet meegenomen in de cijfers. Het daadwerkelijke aantal ligt dus aanzienlijk hoger en zou zelfs hoger zijn als er meer machines voorradig waren geweest.

Hogere utilisatie van bouwmachines in 2021 zorgde voor schaarste bij Ritchie Bros. veilingen en online marktplaats

Verhuursector en gebruikte materieelmarkt groeit door

Vanwege problemen op de productielijnen door een schaarste aan componenten lopen de levertijden van nieuwe machines op tot soms wel anderhalf jaar en zoeken veel gebruikers naar alternatieven. Een oplossing wordt steeds vaker gevonden door machines te huren. Volgens de Europese verhuurorganisatie ERA realiseerde de branche in 2021 6,3% meer omzet en voor dit jaar wordt uitgegaan van nog eens 5,6% groei. Qua aantallen worden in Europa tegenwoordig evenveel machines aan verhuurbedrijven verkocht als aan aannemers (beide goed voor 37% van de markt), waarmee de opmars van de verhuursector eens temeer wordt onderstreept.

Ook de markt voor gebruikt materieel ondervindt duidelijk de gevolgen van de ontwikkelingen in de bouwwereld: vraag naar tweedehands machines is explosief gestegen. Zo noteerde Mascus, de grootste advertentiewebsite van gebruikt materieel in Europa, vorig jaar maar liefst 60% meer telefoontjes en 7% meer e-mails van Nederlandse kopers. “Een teken dat kopers echt om machines verlegen zitten en snel zaken willen doen”, vertelt Martin Koornneef, Regional Operational Manager Benelux & Nordics bij Ritchie Bros.

Ontdek met ons Benelux team wat uw materieel waard is

Hogere utilisatie van zwaar materieel

Er zijn drie opmerkelijke trends te signaleren: toenemende vraag, dalend aanbod (vanwege minder nieuwverkopen in 2020) en stijgende prijzen. Europees gezien blijft het aantal door Ritchie Bros. verkochte machines de laatste drie jaar redelijk stabiel op bijna 70.000 machines, waarbij opvalt dat er minder zware bouwmachines in de verkoop kwamen (-17% t.o.v. 2020).

Mediaan verkoopprijzen van populaire bouwmachines bij Ritchie Bros. in Europa (EUR)

Dat geldt ook voor de veilinglocatie in Moerdijk, waar vorig jaar zo’n 16.500 machines van eigenaar wisselden en het aandeel zwaar materieel met bijna een derde kromp. Vooral het aantal graafmachines (ook mini- en midigravers) loopt sterk terug. Koornneef verklaart die daling door een tekort aan gebruikt materieel en hoge utilisatie. Met name bij klanten in de verhuursector, die graag met Ritchie Bros. werken bij de verkoop van materieel. Tegelijkertijd schiet de vraag omhoog, zo blijkt o.a. uit het aantal gemiddelde aantal biedingen (+17%) en bieders (+28% in Europa en +33% in Moerdijk) per verkochte machine.

Sinds het begin van de pandemie is sprake van een toename in verkoopprijzen, maar vanaf maart 2021 gaan de prijzen flink omhoog. Verder blijkt uit de omvangrijke database dat het machinepark veroudert. De gemiddelde leeftijd van machines die in de verkoop gingen kroop omhoog en zorgde er zelfs voor dat jong materieel soms voor nieuwprijzen verkocht werd in Ritchie Bros. veilingen en online marktplaats.

Naar boven