6 grote trends in de bouwsector voor 2022

16 december, 2021

Vaarwel 2021, hallo 2022! Een nieuw jaar is aangebroken en we kijken vooruit naar wat het jaar ons kan brengen. We hebben de trends voor de sector op een rijtje gezet, die zeker een impact zullen hebben in 2022.

1. Optimistische kijk op productiviteit

Verwacht wordt dat de productiviteit in de Europese bouwsector in heel 2022 zal toenemen, waarbij de groei momenteel op 3,6% geschat wordt. Verder economisch herstel staat bovenaan ieders lijstje nu we het nieuwe jaar ingaan. Met name regeringen over de hele wereld zijn al begonnen zich te richten op investeringen in infrastructuur als een belangrijke strategie om deze inspanningen een impuls te geven.

Verschillende grote projecten over het hele continent zullen in de komende maanden van start gaan. De plannen zijn divers, waaronder het London Cross Rail Project in het Verenigd Koninkrijk, de lopende ABC+De snelwegenprojecten in de Baltische staten, het Gas Network Development Plan in Duitsland, het grootschalige woningbouwproject in Nederland en het milieugerichte NextGenerationEU-project in de hele EU, om er maar even een paar te noemen. Verwacht wordt dat de geplande bouwactiviteiten in heel Europa de vraag naar zowel nieuw als gebruikt zwaar materieel de komende jaren zal aanwakkeren.

2. Aanhoudende druk op de toeleveringsketen voor materieel

Hoewel de productiviteitsgroei in de bouwsector goed nieuws is, zal de beschikbaarheid van machines naar verwachting ook in 2022 een uitdaging blijven. Fabrikanten worden nog steeds overspoeld met nieuwe orders voor zware machines en de vraag blijft toenemen. De productie wordt echter beïnvloed door het wereldwijde tekort aan computerchips en de stijgende kosten en beschikbaarheid van grondstoffen, wat leidt tot langere levertijden.

Bouwbedrijven zullen wellicht creatief moeten zijn met andere opties om de tekorten aan machines te overbruggen, zoals het kopen van gebruikte machines of het huren ervan. De European Rental Association verwacht voor 2022 zelfs een groei van de verhuuractiviteiten met 5,6% naarmate fabrikanten hun normale productieschema’s in 2022 zullen hervatten.

3. In-person en hybride evenementen

De laatste 2 jaar van reisbeperkingen en sociale afstand hebben de organisatie van in-person congressen en live evenementen enorm moeilijk gemaakt. De zware machine-industrie ontwikkelde innovatieve evenementformats voor paneldiscussies, productlanceringen, webinars en nog veel meer. Wat hadden ze met elkaar gemeen? Ze waren bijna allemaal online.

Voor 2022 staan tientallen on-site beurzen, conventies en evenementen weer op de kalender. Veel organisatoren houden echter de opkomende Covid-19 varianten in de gaten en overwegen misschien voor hybride evenementen te gaan, die offline en online activiteiten combineren. Een van de belangrijkste evenementen die terugkeert in 2022 is de immer populaire bauma. De show is op dit moment gepland voor 24-30 oktober in München, Duitsland. De laatste bauma show, gehouden in 2019, verwelkomde bijna 630.000 bezoekers en had meer dan 3.500 exposanten – het is dan ook geen wonder dat we het evenement de “hartslag” van de industrie noemen.

4. Operationele complexiteit

In het nieuwe jaar zullen ook veel operationele uitdagingen blijven bestaan voor bouwbedrijven en andere gebruikers van zware machines. Tekorten aan geschoolde arbeidskrachten, stijgende kosten van bouwmaterialen, strengere regelgeving rondom duurzaamheid… dit alles en nog veel meer kan in heel 2022 voor veel hindernissen zorgen.

De arbeidsmarkt in Europa heeft het moeilijk om te herstellen van de crisis als gevolg van de pandemie, met werkgelegenheidscijfers die nog steeds onder het niveau liggen van voor de uitbraak van COVID-19. Waarnemers merken op dat het aantal gewerkte uren met 4% is gedaald en dat bijna 2,5 miljoen mensen nog steeds onder regelingen voor baanbehoud vallen, wat de aanhoudende vrees voor inflatie benadrukt. In combinatie met het tekort aan arbeidskrachten van vóór de pandemie, dat teruggaat tot 2019 en 3,6% bedroeg, kunnen bedrijven de gevolgen in heel 2022 blijven voelen.

Wat materialen betreft, hebben veel aannemers in de civiele bouw de impact van de veranderende prijzen in 2021 gevoeld. Uit een recente enquête bleek dat bij aannemers maar liefst 92% van hun projecten te lijden hadden onder onvoorspelbare kosten, met name vanwege de stijgende prijs van materialen zoals staal, pijpleidingen en timmerhout.

In de EU zullen fabrikanten en eindgebruikers van zwaar materieel de gevolgen blijven ondervinden van voorschriften om machines en processen op basis van duurzame, schonere energie in te voeren. Deze wet- en regelgeving maakt deel uit van het Europese Green Deal-beleid dat is ontworpen om klimaatverandering en milieuvervuiling aan te pakken. De EU-lidstaten zullen hun klimaat- en nationale energieplannen in 2023 actualiseren om te voldoen aan de eisen van de Green Deal, dus bouwbedrijven moeten deze ontwikkelingen het komende jaar op de voet volgen.

Lees ook ons artikel over het belang van flexibiliteit in de Nederlandse bouwsector.

5. Digitale inhaalslag

De bouwsector is een van de meest technologisch geavanceerde industrieën ter wereld, vooral als het gaat om mechanische innovaties en industriële toepassingen. Maar op het gebied van digitalisering in de ruimere zin zijn we de wereld niet voor geweest. In de afgelopen twee jaar heeft de sector zichzelf vooruit gestuwd door nieuwe digitale instrumenten en diensten te omarmen die helpen snel in te spelen op veranderende omstandigheden.

De investeringen in technologie bereikten in 2021 recordniveaus en de trend zal zich in 2022 voortzetten. Niet alleen investeren bedrijven meer, ook het aantal start-ups in de sector, de zogenaamde “ConTec” (bouwtechnologie), is enorm gegroeid. Deze technologiebedrijven bieden nieuwe ontwikkelingen in softwaresystemen, waaronder platforms voor vloot-/voorraadbeheer, vervanging van onderdelen, monitoring van markttrends en meer. Moderne data-intelligentie gecombineerd met deze technologische vooruitgang zal bedrijven helpen betere geïnformeerde zakelijke beslissingen te nemen, nu en in de toekomst.

Andere digitale oplossingen zijn onder meer gezondheids- en veiligheidsapps, koolstofemissiecalculators en online platforms voor het kopen en verkopen van gebruikte machines. Bedrijfseigenaren, wagenparkbeheerders en iedereen daartussenin stappen – nu vaker dan ooit – over op slimme dashboards en mobiele apps om taken te stroomlijnen en administratieve lasten te verminderen.

6. Groene, schone machines van de volgende generatie

De toekomst van zwaar materieel is groen. Fabrikanten ontwikkelen “schonere” machines van de volgende generatie om de emissiedoelstellingen van initiatieven zoals het klimaatakkoord van Parijs te halen. Het populaire merk JCB debuteerde verschillende elektrisch aangedreven machines, zoals een minigraafmachine en een telescoopvorkheftruck. Caterpillar lanceerde onlangs een nieuwe graafmachine die kan worden aangedreven met biodiesel en voldoet aan zowel de EU Stage V als de US EPA Tier 4 Final emissienormen. Volvo CE heeft bevestigd dat 35% van hun voertuigen tegen 2030 elektrisch zullen zijn.

Ook de sector van de verhuur van zwaar materieel investeert in een milieuvriendelijk wagenpark. Bedrijven zoals Boels hebben orders geplaatst voor grote aantallen elektrische en EU Stage V-machines. Andere bedrijven richten zich op milieuvriendelijke brandstoffen – het Zweedse bedrijf Kranpunkten gebruikt al HVO100 (gehydrogeneerde plantaardige oliebrandstof) voor 80% van zijn brandstofvermogen. Van leverancier tot eindgebruiker, de hele industrie streeft naar een koolstofuitstoot van nul. Verwacht wordt dat deze trend in 2022 nog zal toenemen met meer geavanceerde producten en de beschikbaarheid van elektrische en waterstof aangedreven machines op de markt.

We hopen dat je uitkijkt naar een gloednieuw jaar en de geweldige mogelijkheden die dat nieuwe jaar kan brengen. Er zullen uitdagingen zijn in 2022, maar het belooft een jaar van groei te worden voor de industrie en we kunnen niet wachten om te zien waar het ons brengt.

Maak vandaag nog een gratis Ritchie Bros. account aan.

Krijg als eerste de primeur over de laatste marketing trends, nieuwe voorraad updates, opkomende veilingen en nog veel meer!

Zie ook
Sebastian Popp, Economisch Directeur bij CECE, en Chris Sleight, Algemeen Directeur van Off-Highway Research, deelden belangrijke inzichten over de markt voor bouwmaterieel tijdens Moerdijk Live Xperience. 6 trends om in de gaten te houden voor 2024
Naar boven