Het belang van flexibiliteit in de Nederlandse bouwsector

3 december, 2021| 3 minuten leestijd

De bouwsector in Nederland heeft het er maar druk mee. Het werkaanbod is hoog en er wordt weer geïnvesteerd in onder andere de utiliteitsbouw. Banken spreken van lichte groei in 2021 en verwachten weer een tikje meer in 2022. Maar het herstel gaat gepaard met de nodige uitdagingen. Personeel blijft lastig te vinden, materialen zijn duur, het gigantische tekort aan woningen, we gaan van het gas af, we gaan duurzamer bouwen.

Ook de inzet van materieel op de bouwplaats kent uitdagingen. Bouwmachinefabrikanten worstelen om hun supply-chain af te stemmen op de grote vraag in de markt. Bouwbedrijven zetten materieel langer in, grijpen eerder naar de verhuur of zoeken de gebruikte materieelmarkt af naar nette gebruikte machines.

Bij Ritchie Bros. zien we dat de internationale materieelmarkt uit balans is. Er komt minder materieel de markt op terwijl de vraag alleen maar toe lijkt te nemen. Dit zien we goed in materieelveilingen en marktplaatsen – meer bieders doen mee en er wordt gretiger geboden op machines. Dit drukt de prijsniveaus omhoog. Ook al is er een ruim aanbod van bouwmachines, voor een bouwbedrijf kan het lastig zijn om de juiste machine te vinden en op tijd aan het werk te zetten.

Veel vraag, hogere prijzen

De utilisatie van bouwmachines en trucks is hoog en de vloot vervangen of aanvullen kost vaak meer tijd en geld. Echter zijn er ook lichtpuntjes voor materieelbeheerders en eigenaren. Bedrijven die materieel willen afstoten of vervangen hebben, economisch gezien, de wind flink in de zeilen. Het wordt vaak vergeleken met het opbieden op de woningmarkt. Machines gaan in no-time voor hoge bedragen naar een nieuwe eigenaar, helemaal op de internationale markt. Een gemiddelde gebruikte bouwmachine wisselt al snel voor 15-20% meer van eigenaar dan in 2020. Jong-gebruikte grondverzetmachines worden soms voor nieuwprijzen verkocht of geveild, zoveel vraag is er.

Ieder jaar worden ca 650.000 machines via Ritchie Bros. verkocht en deze data kan een hoop trends blootleggen. We hebben diverse tools in huis om voor bouwmachines, trucks en toebehoren te bepalen wat het optimale verkoopmoment is, waar wereldwijde de meeste vraag is en wat het beste verkoopkanaal is. Dit maakt het een stuk makkelijk om beslissingen te nemen.

Ritchie Bros. is met name bekend van de veilingen, echter is zo’n materieelveiling niet altijd de beste of enige verkoopmethode. Geheel afhankelijk van de verkoopsituatie kan er bij Ritchie Bros. gekozen worden voor:

  • Zelfstandig verkopen via een van de meest bezochte advertentie websites. Volledige controle over het verkoopproces en de afhandeling met de koper.
  • Geassisteerde verkoop via de online marktplaats. Gecontroleerde verkoop met hulp van Ritchie Bros. specialisten die wereldwijd op zoek gaan naar kopers.
  • Verkopen in een online veiling. Gegarandeerde verkoop in een internationale veiling, o.a. vanuit Moerdijk (Noord-Brabant).
  • Rechtstreeks aan Ritchie Bros. verkopen. Direct resultaat en cash op de rekening.

In deze tijden is er al genoeg om druk mee te zijn, maar het verkopen van machines hoeft niet complex en tijdrovend te zijn. Er zijn bijzonder flexibele en effectieve verkoopmethoden beschikbaar, voor iedere situatie.

Ontdek de snelste verkoopmethode van Nederland

We helpen al 60 jaar bedrijven bij de verkoop van bouwmachines en trucks. Maak vandaag een afspraak met een expert van ons Benelux team. We stellen een op maat gemaakte verkoopstrategie samen die u de beste resultaten geeft.

Naar boven