Nieuw Markt Trend Rapport is uit: verkoop minigravers stijgt met 92%

9 februari, 2023
Ritchie Bros. Markt Trend Rapport

De laatste drie maanden van 2022 lieten een flinke toename zien van het aantal minigraafmachines die verkocht werden door Ritchie Bros. en aangeboden werden op Mascus. Data gepresenteerd in Ritchie Bros. Gebruikt Materieel Markt Trend Rapport (gratis abonneren) toont een stijging van maar liefst 92% in vergelijking tot dezelfde periode in het jaar daarvoor.

Kernpunten uit het laatste Europese Markt Trend Rapport (Q4-2022)
• Het volume van verkochte minigraafmachines bij Ritchie Bros. in Europa is in het laatste kwartaal van 2022 bijna verdubbeld ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Het aanbod van minigravers dat op verkoopsite Mascus te koop is aangeboden steeg in Q4 met 48%.
• De gemiddelde prijs voor verkochte minigraafmachines steeg naar 11.872 euro.
• In Italië, België, Frankrijk, Spanje en Nederland zijn minigravers het meest geliefd.

Ritchie Bros.’ Markt Trend Rapport maakt gebruik van een uitgebreide database met machinegegevens van verschillende verkoopkanalen (Ritchie Bros. veilingen, Marketplace-E, Mascus).  Het Europese rapport verschijnt eens per kwartaal en is gratis online beschikbaar. Laten we eens kijken naar drie belangrijke kernwaardes uit het laatste rapport.

#1 Meer gebruikte minigravers te koop

Tegen het einde van 2022 waren er aanzienlijk meer minigraafmachines te koop in de markt, wat werd waargenomen op Mascus, Ritchie Bros. veilingen én Marketplace-E. Dit hield mogelijk verband met post-pandemisch herstel en een tendens in sommige Europese landen om graaflaadcombinaties te vervangen door mini- of midigraafmachines.

#2 Sterke vraag leidt tot hogere prijzen

Terwijl de gemiddelde leeftijd van  de in Q4 verkochte minigraafmachines min of meer gelijk bleef,  steeg de gemiddelde prijs van deze categorie met 17%.  Kopers betaalden meer om de machines te krijgen die ze nodig hadden.  Tot de meest gewilde merken behoorden Kubota, Takeuchi, Yanmar en JCB. Het Markt Trend Rapport benadrukt ook een stijging van 16% in de prijs van mobiele graafmachines en een stijging van 47% voor bulldozers, wat waarschijnlijk komt door het feit dat machines die in Q4 2022 zijn verkocht gemiddeld jonger waren in vergelijking tot het jaar ervoor.

#3 Verkoop landbouwtractoren stabiel

Na een volumepiek in Q4 van 2021 is  de  verkoop  van landbouwtractoren in Europa in 2022 terug genormaliseerd, zo blijkt uit gegevens van Mascus en Ritchie Bros. De gemiddelde prijs van trekkers kwam in Q4 uit op 17.808 euro, een daling van 9% ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Machinecategorieën die in het nieuwste Europese Markt Trend Rapport worden behandeld zijn onder meer minigravers, mobiele graafmachines, bulldozers en landbouwtractoren. Het 17 pagina’s tellende rapport biedt inzicht in verkoopvolume, aanbodvolume, machineleeftijd, prijsniveau, populaire merken en meer.

Wil je meer marktinzichten bekijken? Abonneer je en ontvang het Ritchie Bros. Markt Trend Rapport rechtstreeks in je e-mailinbox.

Zie ook
Sebastian Popp, Economisch Directeur bij CECE, en Chris Sleight, Algemeen Directeur van Off-Highway Research, deelden belangrijke inzichten over de markt voor bouwmaterieel tijdens Moerdijk Live Xperience. 6 trends om in de gaten te houden voor 2024
Naar boven