SPOTLIGHT: De vijf belangrijke trends voor gebruikte machines van Volvo CE

7 september, 2022

Volvo CE is al tientallen jaren een van de toonaangevende fabrikanten in de bouwmachine-industrie. Volvo biedt een grote diversiteit aan machines, van compacte graafmachines tot knikdumpers, en begon zijn reis twee eeuwen geleden in Zweden. In dit nieuwe artikel bekijken we de trends van de afgelopen jaren voor de bouwmachines van deze OEM in de verkoopkanalen van Ritchie Bros. 

1. Er kwamen minder tweedehands Volvo-bouwmachines op de markt

Wie Ritchie Bros. kent, weet dat wij alle merken zware machines verkopen voor allerlei sectoren, zoals de bouw, mijnbouw, landbouw en nog veel meer. In de afgelopen vijf jaar (2017-2021) hebben wij een daling gezien van het aantal Volvo’s dat op onze Europese veilingen en marktplaats terechtkwam. In de afgelopen vijf jaar hebben wij meer dan 4.100 Volvo’s verkocht, waarvan 86% bouwmachines waren. Vooral in 2021 is de beschikbaarheid van gebruikte Volvo CE-machines bij Ritchie Bros. met 20% gedaald, net als bij andere merken.

2. Volvo CE wielladers voeren de boventoon 

Hoewel Volvo een grote diversiteit van bouwmachines aanbiedt, vormen de volgende 3 categorieën de meerderheid van de Volvo-artikelen die door Ritchie Bros. in Europa worden verkocht: wielladers, hydraulische graafmachines en knikdumpers. Deze drie categorieën zijn samen goed voor 58% van alle Volvo-machines die van 2017 tot 2021 via de kanalen van Ritchie Bros. zijn verkocht. Wielladers (22%) gaan aan kop, gevolgd door knikdumpers (18,5%) en hydraulische graafmachines (17,5%). 

3. Gebruikte Volvo’s werden duurder

Volvo wielladers blijven bijzonder populair op onze Europese veilingen en marktplaats. Zij vertegenwoordigen in totaal 26% van alle wielladers die wij hebben verkocht (alleen CAT wielladers doen dat nog beter). In de afgelopen 5 jaar hebben wij meer dan 930 wielladers verkocht en in die periode, is de mediane prijs van een tweedehands Volvo wiellader met 17% gestegen.

Leuk artikel? Klik hier en abonneer je op onze blog!

Volvo knikdumpers vertegenwoordigen ongeveer 46% van alle knikdumpers die bij Ritchie Bros. in Europa worden verkocht, waarmee Volvo het leidende merk binnen deze categorie is. Terwijl het volume sinds 2018 relatief stabiel bleef, daalde interessant genoeg de mediane prijs van Volvo knikgestuurde dumptrucks tussen 2020 en 2021. De vraag van kopers naar deze categorie was in 2021 veel lager, terwijl de mediane leeftijd van Volvo knikgestuurde dumptrucks in dezelfde periode steeg van 12 naar 15,5 jaar.

Volvo A40D articulated dump trucks on sale at Ritchie Bros. Dubai auction

Als we kijken naar de hydraulische graafmachines, staat Volvo met 15% in de top 3 van de meest verkochte merken voor deze categorie machines, na Caterpillar (eerste) en Hitachi (tweede). In de afgelopen 5 jaar werden via de verkoopkanalen van Ritchie Bros. meer dan 680 Volvo’s verkocht. Het aantal bij Ritchie Bros. te koop staande Volvo graafmachines bereikte een piek in 2020 en daalde het jaar daarop met 14,8%. De mediane prijs steeg tussen 2020 en 2021 gestaag tot +14%. 

4. Spanje was het land met de meeste kopers van gebruikte Volvo CE machines

Onze veilingen en marktplaats trekken kopers van over de hele wereld aan die meedingen naar de items die zij nodig hebben. Het exacte model, de configuratie en de staat bepalen vaak welke koper het item uiteindelijk wint. Maar als wij kijken naar de toplanden voor Volvo wielladers, knikdumpers en hydraulische graafmachines, komen wij steeds weer uit bij dezelfde top 3: Spanje, Nederland en Polen. Viva España!

5. Deze Volvo CE machines kregen de hoogste prijzen

Wij vonden in onze Marketplace-E en online veilinginventarissen de nieuwste en duurste modellen Volvo-machines die in 2021 en 2022 zijn verkocht:

  • In maart 2021 werd een Volvo ECR380EL hydraulische graafmachine uit 2017 verkocht voor £106.000 (€126.770) op onze veiling in Maltby (VK).
  • In diezelfde maand verkochten we met succes een 2019 Volvo L180H wiellader voor €235.000 op onze veilinglocatie in Moerdijk (Nederland). 
  • En tot slot zijn Volvo A30G’s hele populaire machines bij Ritchie Bros. Op een recente veiling in juli 2022 verkochten we een 2017 A30G voor €160.000 aan een gelukkige bieder die hem meteen aan het werk heeft gezet!

Bekijk het online aanbod van Ritchie Bros. je volgende Volvo CE machines te vinden.

Wil je meer lezen over onze SPOTLIGHT artikelserie? Lees hoe een krap aanbod van graafmachines op wielen de prijs met 16% deed stijgen

Zie ook
Sebastian Popp, Economisch Directeur bij CECE, en Chris Sleight, Algemeen Directeur van Off-Highway Research, deelden belangrijke inzichten over de markt voor bouwmaterieel tijdens Moerdijk Live Xperience. 6 trends om in de gaten te houden voor 2024
Naar boven