SPOTLIGHT: Verkoopprijzen van mobiele graafmachines 16% omhoog

27 januari, 2022

Voor bouwbedrijven hebben mobiele graafmachines duidelijke voordelen ten opzichte van rupsgraafmachines. Ze kunnen makkelijker worden vervoerd en zijn mobieler op het bouwterrein. Als je ooit zelf in een mobiele graafmachine hebt gereden, zul je het waarschijnlijk met ons eens zijn dat het nadeel een wat hobbelige rijervaring op een zachte ondergrond kan zijn. Dit heeft in sommige landen zelfs geleid tot de koosnaam ‘rubber duck’ (rubberen eend). In het SPOTLIGHT artikel van deze maand gaan we dieper in op trends, het marktaanbod en de prijsontwikkeling van tweedehands mobiele graafmachines.

Nieuwe mobiele graafmachines

Fabrikanten van mobiele graafmachines ontwikkelen voortdurend nieuwe producten met de moderne technologie om te voldoen aan de emissieregelgeving en de behoeften van de markt. Ze spelen steeds vaker in op de groeiende behoefte aan compacte bouwmachines die gemakkelijk in steden kunnen worden ingezet. Doosan, bijvoorbeeld, kondigde onlangs de lancering aan van een nieuwe 10-tons mobiele graafmachine, specifiek ontworpen om te werken in gebieden met beperkte toegang. De machine wordt aangedreven door een D34-motor die naar verluidt de voorschriften van Stage V overtreft. Eind vorig jaar kondigde Komatsu een nieuwe reeks compacte machines aan, waaronder de PW98MR-11, een Fase V mobiele graafmachine die 10% minder brandstof verbruikt.

Er zijn momenteel diverse grote ontwikkelingen in de bouwmachinewereld, maar voor velen is de grootste verstoring de afgeknepen toeleveringsketen van materieel, veroorzaakt o.a. door de gevolgen van Covid-19 en tekorten aan computerchips en grondstoffen. Sinds 2020 hebben veel Europese bouwbedrijven te kampen met steeds langere levertijden voor nieuwe machines. De hoge productie in de bouwsector heeft de vraag naar grondverzetmaterieel gestimuleerd. Bedrijven zoeken naar alternatieve manieren om machines op hun bouwterreinen te krijgen, en zowel de verhuursector als de markt voor tweedehands materieel zijn populairder dan ooit tevoren. Mobiele graafmachines vormen geen uitzondering op deze trend.

Aanbod van gebruikte mobiele graafmachines

Levertijden van tien tot twaalf maanden voor gloednieuwe hydraulische graafmachines zijn een realiteit geworden. Maar het vinden en kopen van de juiste graafmachine op de tweedehandsmarkt gaat ook niet altijd zonder slag of stoot. De veilingen en markplaats van Ritchie Bros. in Europa, die een interessante barometer kunnen zijn voor trends op het gebied van gebruikte machines, zagen in 2021 een daling van 10% in aanbod van hydraulische rupsgraafmachines. Voor mobiele graafmachines daalde het aanbod in 2019 en 2020, maar in 2021 was er – interessant genoeg – een lichte stijging. In de afgelopen vijf jaar heeft Ritchie Bros. in Europa meer dan 1.800 graafmachines op wielen verkocht, waarvan 280 in 2021.

Bekijk nu mobiele graafmachines in ons aanbod

Kijkende naar Ritchie Bros. veilingen en marktplaat, bleef Liebherr het dominante merk voor mobiele graafmachines, gevolgd door Komatsu en Hitachi. Het meest verkochte Liebherr-model was de A314-mobiele graafmachine en het populairste Komatsu-model was de PW98MR-6. 

Verkoopprijzen van gebruikte mobiele graafmachines stegen 16%

Het krappe aanbod in combinatie met een hogere productiviteit blijft de vraag naar graafmachines op wielen aanwakkeren. De Europese veilingen en marktplaats van Ritchie Bros., via welke meer dan 1.800 graafmachines op wielen werden verkocht; in de afgelopen vijf jaar, onthullen een sterk opwaartse trend in de prijsontwikkeling. Hoewel de gemiddelde leeftijd van de machine omhoog ging, bedroeg de mediane prijs van een verkochte tweedehands graafmachine op wielen €20.000 in 2019, €24.000 in 2020, en steeg verder in 2021 tot €28.000. Bij een vergelijking van 2020 met 2021 is de mediane prijs met meer dan 16% gestegen. Bijzonder sterke vraag naar mobiele graafmachines kwam uit Polen, Spanje, Frankrijk, Nederland en Italië.

In 2021 lagen de verkoopprijzen van sommige gebruikte mobiele graafmachines die bij Ritchie Bros. werden verkocht, dicht bij die van gloednieuwe machines. Zo werd een ongebruikte 2019 Hitachi ZX170W-6 graafmachine verkocht voor €157.500 in Frankrijk. Een andere topper was een 2018 Caterpillar MH3024, die in het Verenigd Koninkrijk werd verkocht voor €114.869. Modellen met een laag aantal uren zijn bijzonder moeilijk te krijgen en verkopen voor premiumprijzen. Een Komatsu 2019 PW160-11 mobiele graafmachine met slechts 300 uur op de teller, werd in Nederland verkocht voor maar liefst €109.000.

Duik dieper in onze data en ontdek meer verkoopprijzen van mobiele graafmachines

Conclusie

Bouwbedrijven die de hand willen leggen op nieuwe of gebruikte mobiele graafmachines kunnen in 2022 aanhoudend last hebben van de marktomstandigheden. Als machines direct en voor een relatief korte periode nodig zijn, is huren wellicht de beste optie. Als bedrijven de machine liever in eigendom hebben om een snelle beschikbaarheid te garanderen, is ons beste advies om u aan te melden voor het ontvangen van updates voor veilingen, online marktplaatsen en listingwebsites. Met een beetje geluk vinden materieelbeheerders, managers en bedrijfseigenaars wat ze nodig hebben, maar ze kunnen te maken krijgen met een verkoopprijzen die 10-20% hoger liggen dan ze gewend zijn. Tegelijkertijd kunnen degenen die een graafmachines willen verkopen in deze markt een relatief korte verkooptijd en hoge opbrengsten verwachten.

Overweeg je om een mobiele graafmachine te verkopen? Neem via dit formulier contact met ons op, dan kijken we samen en vrijblijvend wat jouw optimale verkoopstrategie is.

Zie ook
Sebastian Popp, Economisch Directeur bij CECE, en Chris Sleight, Algemeen Directeur van Off-Highway Research, deelden belangrijke inzichten over de markt voor bouwmaterieel tijdens Moerdijk Live Xperience. 6 trends om in de gaten te houden voor 2024
Naar boven