SPOTLIGHT: 6 belangrijke feiten over gebruikte machines van JCB

8 december, 2022

Van een klein Brits familiebedrijf, opgericht door Joseph Cyril Branford in 1945, groeide JCB – dat zijn naam ontleent aan de initialen van de oprichter – uit tot een wereldwijd bekend merk. De fabrikant is nooit gestopt met het ontwikkelen en innoveren van het gamma zware machines. Het merk is vooral bekend om zijn graaflaadcombinaties en verreikers. In dit nieuwe artikel wordt gekeken naar de trends van het materieel van deze OEM op de verkoopkanalen van Ritchie Bros. in de afgelopen jaren.

1. Sterk in bouw en op hoogte

JCB produceert materieel voor een reeks industrieën, waardoor het een zeer veelzijdig merk is. En aangezien Ritchie Bros. allerlei soorten machines verkoopt, zien we een breed scala aan JCB-materieel via onze veilingen, marktplaats en advertentiewebsites gaan. Zo zoeken veel mensen graag in ons aanbod naar JCB’s beroemde Fastrac tractoren. Het meest verkocht worden echter JCB’s bouw- en hefmachines, met name verreikers. Samen vertegenwoordigen deze twee categorieën meer dan 97% van alle 4.300 zware JCB machines die de afgelopen 5 jaar zijn verkocht.

2. Wat moeilijker te vinden

Ritchie Bros. is een van ’s werelds grootste marktplaatsen voor gebruikt materieel. Het totale volume aan gebruikte JCB machines dat bij Ritchie Bros. wordt verkocht is hoog, maar toch hebben we gemerkt dat de verkoopaantallen in Europa de afgelopen jaren wat zijn afgenomen. In 2021 daalde het volume van verkochte JCB eenheden bijvoorbeeld met 10,8%. Dit is zeer vergelijkbaar met andere grote merken, zoals Volvo CE, die we in een eerder blogartikel hebben bestudeerd. Het volume van sommige categorieën materieel is nog sterker gedaald, zo is het volume van de graaflaadcombi – in Noord- en Midden-Europa sowieso een uitstervend ‘ras’ – vorig jaar met liefst 49% gedaald.

Volume en gemiddelde prijzen van gebruikt JCB materieel in Europa.

3. JCB verreikers gaan aan kop

Welk type JCB-machine denk je dat we het meest verkochten? Graaflaadcombinaties? Bijna goed! Die staan zeker in de top-3, maar de belangrijkste categorie die bij Ritchie Bros. in Europa wordt verkocht is de verreiker, die niet minder dan 43% van alle gebruikte JCB-machines vertegenwoordigt. De runner-up is de graaflaadcombi (12%), gevolgd door minigraafmachines (8%).

Een reeks JCB machines te koop bij Ritchie Bros. Maltby veiling (UK)

4. Gebruikte JCB’s iets duurder

Volgens onze data-analytici waren JCB verreikers een van de meest gevraagde materieelcategorieën in 2021. Het Britse merk vertegenwoordigde 32% van alle verreikers die op onze Europese veilingen en marktplaatsen werden verkocht. In de afgelopen 5 jaar werden ruim 1.500 JCB verreikers verkocht, waarbij de gemiddelde prijs steeg met maar liefst 23%.

Graaflaadcombinaties zijn een andere categorie die wordt gedomineerd door JCB, met zelfs 44% van alle eenheden die zijn verkocht via de verkoopkanalen van Ritchie Bros. in Europa. Ook hier steeg de prijs van JCB-machines, en wel met 9%. Interessant is dat de gemiddelde leeftijd van graaflaadcombi’s tussen 2017 en 2021 eveneens steeg van 10 naar 13 jaar, wat aantoont dat mensen bereid zijn meer te betalen voor kwaliteitsmachines van merken die geliefd zijn en die ze vertrouwen.

JCB staat na de merken Yanmar en Kubota op een knappe derde plaats bij de minigravers, met 11% van het totale volume in deze gewichtsklasse. In de voorbije 5 jaar zijn meer dan 700 JCB graafmachines tot 6 ton verkocht via Ritchie Bros. In Europa is het volume van JCB minigravers sinds 2017 gedaald, maar we zagen een opleving in 2022, terwijl de gemiddelde prijs tussen 2020 en 2021 met 14% steeg

5. Sterke merkvoorkeur in de UK

Een sterk punt van Ritchie Bros. is het aantrekken van machinekopers van over de hele wereld. Waar die vandaan komen hangt af van vele factoren, waaronder merk, model, specificaties en de afstand tot de machine. Sommige landen lijken een sterkere merkvoorkeur te hebben dan andere. JCB heeft een sterke merkreputatie over de hele wereld, maar er is één land dat eruit springt. Op onze veilingen en marktplaats is het belangrijkste land van kopers van JCB-materieel absoluut het Verenigd Koninkrijk. Hoewel Poolse en Spaanse kopers maar net iets achterblijven.

6. De duurst verkochte JCB machines

Bij het controleren van onze Marktplaats-E en online veilinginventarissen vonden we de laatste en duurste JCB-modellen die in 2022 zijn verkocht:

  • In februari werd een JCB 48Z-1 minigraver uit 2018 verkocht voor €33.000 op onze veiling in Moerdijk
  • In het voorjaar verkochten we via Marketplace-E met succes een JCB 3CX graaflaadcombinatie uit 2016 voor €57.776. 
  • Tot slot, terugkerend naar de topcategorie JCB-materieel, verkochten we in september een JCB 5.5-21R roterende verreiker uit 2019 op onze online veiling in Maltby (UK) voor £92.000 aan een gelukkige Poolse bieder.

Bekijk het veilingaanbod en de marktplaats van Ritchie Bros. om jouw volgende gebruikte JCB-machine te vinden.

Wil je meer lezen over onze reeks SPOTLIGHT-artikelen? Bekijk onze 5 belangrijkste trends voor Volvo CE gebruikte machines.

Kom meer te weten over JCB en hun fantastische producten – inclusief het gamma emissievrije machines – op hun website.

Zie ook
Sebastian Popp, Economisch Directeur bij CECE, en Chris Sleight, Algemeen Directeur van Off-Highway Research, deelden belangrijke inzichten over de markt voor bouwmaterieel tijdens Moerdijk Live Xperience. 6 trends om in de gaten te houden voor 2024
Naar boven