SPOTLIGHT: COMPACTE GRAAFMACHINES IN TREK

4 maart, 2022| 5 minuten leestijd

In de afgelopen decennia zijn meer mensen naar de stad getrokken en stedelijke gebieden groeien sneller dan ooit tevoren. Deze trend lijkt niet af te nemen en heeft een directe impact op de bouwmachine industrie. Sinds het begin van de jaren 2000 wint compact bouwmaterieel (onder 6 ton) gestaag aan populariteit. Koplopers zijn de mini-graafmachines, die zijn uitgegroeid tot een essentieel onderdeel van het wagenpark voor aannemers en verhuurbedrijven van alle soorten en maten. In het SPOTLIGHT artikel van deze maand duiken we in de nieuwste trends en ontwikkelingen in de wereld van de populaire mini- en midi-graafmachines.

Minigravers in de lift

Mini-graafmachines worden in het algemeen gebruikt voor hun vermogen om in krappe ruimtes te werken tegen lage bedrijfskosten en met een hoge efficiรซntie. Deze machines zijn ideaal voor landschapsverzorging, het graven van sleuven, nauwkeurige uitgravingen in stedelijke gebieden, en – met de juiste aanbouwdelen – kunnen ze worden gebruikt voor sloopwerkzaamheden binnenshuis, materiaalhantering en nog veel meer. Compacte graafmachines, gewoonlijk variรซrend tussen 1 en 5 ton, zijn waarschijnlijk de populairste in de graafmachinefamilie. Alleen al in 2021 werden er in Europa ongeveer 75.000 nieuwe mini-graafmachines verkocht, waarvan meer dan 55% werd aangekocht door verhuurbedrijven.

Naast draagbaarheid en wendbaarheid zijn moderne fleetowners ook op zoek naar machines met lage emissies die betrouwbaar, veilig en eenvoudig te bedienen zijn. Volledig elektrische compacte graafmachines zijn niet langer een nieuwigheid. Sommige Europese steden hebben bouwprojecten met nul-emissie geรฏntroduceerd, waarbij uitsluitend elektrische compacte machines zijn toegestaan op het werkterrein in de stad.

OEM’s blijven inspelen op de behoeften van de markt met indrukwekkende nieuwe modellen van mini-graafmachines. In 2021 bracht CAT de nieuwe 305 CR uit, die bijna 9 procent meer vermogen levert dan het model van vorig jaar. Deze 5-tons graafmachine biedt veel vermogen, maar is compact genoeg om in krappe ruimtes te werken. Een andere spannende uitgave kwam van Wacker Neuson met de volledig elektrische, geluidsarme EZ17E minigraver. De lithiumbatterij in deze graafmachine levert genoeg energie voor een hele werkdag en kan worden opgeladen via elke stroombron – inclusief stopcontacten in huis. En laten we ook Volvo’s ECR50-F niet vergeten, een betrouwbare zero-tail-swing machine die het gemakkelijker maakt om dicht bij obstakels te graven zonder de machine te beschadigen. In de woorden van de fabrikant is het een “huurklare alleskunner.”

Beschikbaarheid op de tweedehandsmarkt

Compacte graafmachines zijn populaire machines op de tweedehandsmarkt en zijn relatief gemakkelijk te vinden. In de afgelopen vijf jaar werden alleen al via de Europese veilingen en de online marktplaats van Ritchie Bros. meer dan 8.800 mini- en midigraafmachines verkocht. De beschikbaarheid van mini-graafmachines (1-5 ton) en midigraafmachines (5-10 ton) is in 2021 echter met 21% gedaald. Dit weerspiegelt het feit dat Europese verhuurbedrijven – die regelmatig gebruikte compacte machines bij ons verkopen – een extreem hoge bezettingsgraad hadden en in 2021 vasthielden aan hun graafmachines in plaats van nieuwe modellen te kopen.

Volume en mediane prijs van verkochte mini-graafmachines (2-5 ton) en midigraafmachines (5-10 ton) in Europa

De lijst van de meest verkochte merken mini-graafmachines die via Ritchie Bros. in Europa worden gekocht, wordt gedomineerd door Kubota, Takeuchi en Bobcat. Maar deze merken worden op de voet gevolgd door de populaire merken JCB, Caterpillar, Yanmar en Hitachi.

Aantal biedingen per verkochte mini-graafmachine met 17% gestegen

Ondanks een daling in de beschikbaarheid in 2021, bleven mini-graafmachines op onze veilingen en online marktplaats een sterke vraag en concurrentie van kopers aantrekken. Op de gemiddelde mini-graafmachine werden maar liefst 49 biedingen uitgebracht – een stijging van 17% – alvorens te worden verkocht aan de hoogste bieder. Ook de prijsontwikkeling hield stand met een mediane prijs van EUR 11.500 (zie bovenstaande grafiek). Interessant is dat midigraafmachines het in 2021 veruit beter deden dan mini-graafmachines, met mediane prijzen die met bijna 30% stegen.

Tot 2020 was de vraag van kopers vooral sterk vanuit het Verenigd Koninkrijk en Italiรซ. Maar sinds 2021 zien we dat er meer vraag naar mini-graafmachines komt uit Frankrijk en Duitsland. In beide landen zijn grote infrastructuur- en stadsontwikkelingsprojecten aan de gang, die als katalysator kunnen fungeren voor een sterke stijging van de vraag op de markt voor tweedehands materieel.

Top midi-graafmachines verkocht in 2021

Verwacht wordt dat de categorieรซn van mini-graafmachines en middelgrote graafmachines – samen met andere compacte bouwmachines – in de komende jaren gestaag zullen uitbreiden. Nieuwe machines zullen worden uitgerust met motoren met lage emissies of elektrische motoren, slimmere technologie en innovatieve operationele efficiรซntie die het de machinist gemakkelijker en de eigenaar winstgevender zullen maken. We kunnen niet wachten om de verbazingwekkende producten te zien die de komende jaren op de markt gaan komen. En op de markt voor tweedehands materieel zullen internationale kopers altijd staan te trappelen om hun favoriete merk en model mini-graafmachine te kopen.

Beheer jij een vloot mini-graafmachines of ander materieel? Dan ben je wellicht geรฏnteresseerd in het volgende:

Ritchie Bros. Asset Solutions

Een online-gebaseerde, mobielvriendelijke softwaretool waarmee je bedrijfsmiddelen met realtime marktwaarderingen kunt volgen, inspecties en taxaties kunt laten uitvoeren en met รฉรฉn muisklik eenvoudig machines en vrachtwageninventaris kunt doorsturen naar meerdere verkoopkanalen. Meer informatie

Naar boven