Bekijk nu: Ritchie Bros.’ Inside Edge-panel met experts uit de bouwsector

10 februari, 2022

Op 4 februari keerde ons online Inside Edge-panel terug met een levendige discussie over de ins-en-outs van de bouwsector. De experts in het panel bespraken de wereldwijde trends van 2021 en de vooruitzichten voor de markt in 2022.

Matt Ackley, Chief Marketing Officer van Ritchie Bros. en gastheer van het panel, werd vergezeld door gasten:

  • Chris Sleight, Managing Director van Off-Highway Research
  • Carl Gustaf Göransson, een doorgewinterde leider in de wereldwijde bouwmaterieelindustrie
  • Doug Rusch, Managing Director van Rouse Services

Markten over de hele wereld worden nog steeds getroffen door de Covid-pandemie, maar er is een nieuw gevoel van optimisme. Na een dip in de verkoop van machines in 2020 als gevolg van Covid-19, lag dit in 2021 weer op schema. Of… toch niet?

In 2021 voelde iedereen de problemen met de supply-chain en de verzendingsproblemen, maar dat verdwijnt in de achtergrond bij het feit dat 2021 bijna zeker een recordjaar wordt voor de verkoop van nieuw bouwmaterieel over de hele wereld.

Chris Sleight, Off-Highway Research

Het onderzoek van Off-Highway concludeerde dat OEM’s en dealers 10 tot 20% meer hadden kunnen verkopen als ze de machines maar in voorraad hadden gehad.

Verschuiving van vraag type bouwmachines

Een interessante trend die onze deskundigen hebben opgemerkt, is de opkomst van compacte machines (met name machines tot 6 ton), die al enkele jaren gestaag blijft groeien. Hoewel de vraag vooral werd beïnvloed door gevestigde markten, zoals Noord-Amerika en Europa, zijn opkomende markten en verhuurbedrijven ook begonnen met het gebruiken van deze machines. Een belangrijke stimulans was de wereldwijde stijgende vraag naar verbouwing van bestaande woningen, vooral als reactie op de werk-thuis-scenario’s tijdens de pandemie.

Prijstrends voor machines

Een andere opmerkelijke trend was de gemiddelde machineprijs, met name bij de verkoop van tweedehands machines. De afgelopen paar jaar zijn de prijzen gestegen als gevolg van de vertraging door de pandemie in het begin van 2020, en de herstart van grote bouwprojecten halverwege 2020 en 2021 toen de economieën zich begonnen te herstellen.

Meer informatie over recente prijstrends in Europa

Tijdens de Covid-periode zagen we dat verhuurbedrijven en dealers hun vloot langer gebruikten. Dit betekende dat er uiteindelijk oudere machines op de markt werden verkocht.

De drijvende kracht achter deze trend was het onvermogen om machines te vervangen. Je moet ze gebruiken als je een aannemer bent of inkomsten uit verhuur wilt genereren als je een verhuurbedrijf bent.

Doug Rusch, Rouse Services

Wat mag je verwachten in 2022?

Bedrijven die machines verhuren, zullen naar verwachting meer voet aan de grond krijgen in verschillende grote wereldmarkten. Sommige bedrijven aarzelen momenteel om hun kapitaal vast te leggen voor investeringen in nieuwe machines. Er zou zelfs sprake kunnen zijn van een generatievoorkeur, waarbij jongere bedrijfseigenaren en aannemers eerder geneigd zijn om te huren dan om te bezitten.

Andere trends die we in 2022 in de gaten moeten houden, zijn de elektrificatie van machines, met name van compacte machines; digitalisering en connectiviteit van machines; en de vraag of de beperkingen van de supply-chain voor machines worden verlicht.

Ontdek meer toptrends voor 2022

Zie ook
Sebastian Popp, Economisch Directeur bij CECE, en Chris Sleight, Algemeen Directeur van Off-Highway Research, deelden belangrijke inzichten over de markt voor bouwmaterieel tijdens Moerdijk Live Xperience. 6 trends om in de gaten te houden voor 2024
Naar boven