SPOTLIGHT: Duurzame verreikers zijn de toekomst en prijzen gebruikt stijgen 11%

19 april, 2022| 6 minuten leestijd

Compacte graafmachines, schrankladers, dumpers. De wereld investeert in de groei van haar steden en deze verstedelijking heeft geleid tot de groei van compacte, veelzijdige machines. Bij Ritchie Bros. zien we vaak duidelijke trends in de soorten materieel waar mensen naar op zoek zijn en hoeveel ze bereid zijn te besteden. Uit zoekresultaten op de website blijkt dat onze klanten graag compacte machines willen kopen. Verreikers zijn altijd al populair geweest, maar ze zijn nu een van de belangrijkste categorieรซn in de vraag van kopers naar alle soorten machines. In dit Spotlight-artikel kijken we naar de nieuwste trends voor deze multifunctionele machines.

Verreikers (soms ook wel reachtruck of zoomgiek genoemd) worden gebruikt en bewonderd in vele sectoren, waaronder de bouw, materiaalverwerking, hijswerk en landbouw. Ze combineren verschillende vaardigheden waaronder kleinere hijsklussen, lichter grondverzet en toegang tot daken en plafonds. Dankzij de telescopische giek, ruwterreinbanden en mogelijkheid om verschillende voorzetstukken te bevestigen, zijn verreikers geschikt voor veel toepassingen. Ze worden geproduceerd door vele merken en zijn een van de populairste machines om te bezitten of te huren.

Nieuwe verreikers blijven innoveren

Verreikers behoren tot de categorie machines die regelmatig interessante nieuwe innovaties en upgrades krijgen. De populaire fabrikant Manitou lanceerde onlangs twee nieuwe ultracompacte modellen voor ruw terrein, de ULM 412H en ULM 415H, aangedreven door Stage 5 Yanmar-motoren met hefcapaciteiten tussen 1.250 kg en 1.500 kg bij een hefhoogte van 4,3 m. Deze sterke machines zijn ongelooflijk klein en wendbaar, met een breedte van 1,49 m en een hoogte van 1,92 m.

Het topmerk JLG kondigde drie nieuwe roterende modellen aan met de R1370, R1385 en R11100. Laatstgenoemde is de verreiker met het hoogste bereik die JLG ooit op de markt heeft gebracht. JLG is erin geslaagd om een toch al veelzijdig type machine nog beter te maken door drie capaciteiten in รฉรฉn te combineren: een traditionele verreiker, een mobiel hefwerkplatform en een ruwterreinkraan.

Ook zijn er interessante productontwikkelingen voor verhuurbedrijven, boeren en bouwbedrijven die op zoek zijn naar duurzame uitvoeringen. Verschillende merken hebben  krachtige verreikers met lage uitstootmotoren geรฏntroduceerd die iedere klus kunnen klaren. JCB toonde recentelijk zijn nieuwe waterstofaangedreven verreiker-prototype op de COP26 vakbeurs in Glasgow (Schotland), waarvan de eerste leveringen worden verwacht eind 2022. Met name in de verhuursector lijken elektrische en hybride uitvoeringen steeds vaker ingezet te worden. Eerder dit jaar leverde fabrikant Snorkel vier volledig elektrische SR626E verreikers aan het Duitse verhuurbedrijf Gerken. De SR626E is een volledig emissievrije en geluidsarme machine, en het accupakket maakt een continue werking tot zes uur mogelijk.

De tweedehandsmarkt voor verreikers

Door de hoge bezettingsgraad en de lange levertijden voor nieuwe verreikers, werd het voor veel bedrijven minder waarschijnlijk om hun bestaande verreikers in 2021 te vervangen. Bij Ritchie Bros. zagen we een daling van het volume; er kwamen simpelweg minder verreikers beschikbaar voor de verkoop. Om het in perspectief te plaatsen: in de afgelopen vijf jaar werden er ruim 4.800 verreikers bij Ritchie Bros. in Europa verkocht, waarvan โ€˜slechtsโ€™ 750 in 2021 – een daling van 25% ten opzichte van 2020. Ondanks de lagere beschikbaarheid is de tweedehandsmarkt van verreikers nog steeds โ€˜boomingโ€™, met veel kopers die gretig op zoek zijn naar gebruikte modellen verreikers van bekende merken.

De populairste merken

De populairste merken verreikers bij Ritchie Bros. zijn JCB en Manitou, die samen 68% van alle in Europa verkochte verreikers vertegenwoordigen. Met name JCB-modellen met een reikwijdte van 12,5 meter of meer waren in 2021 zeer gewilde machines. Andere populaire merken waar vaak naar gezocht wordt zijn Merlo, Dieci en CAT.

Verreikers volume en mediane prijzen in Europa.
Een mediaanprijs is de prijs in het midden van een gegevensreeks, waarbij precies de helft van de items voor minder en de andere helft voor meer geprijsd is. Verkoopprijzen kunnen hoger of lager zijn, afhankelijk van individuele kenmerken en condities waarin machines verkeren.

Verreikers langer in gebruik voordat ze worden verkocht

Sinds 2019 hielden Ritchie Bros. klanten hun verreikers langer vast voordat ze bij ons verkocht werden. Vanaf eind 2020 zagen we een toename van oudere modellen in onze veilingen en marktplaats. Terwijl de mediane leeftijd tot op dat moment niet hoger was dan 10,5 jaar, nam de mediane leeftijd van verkochte verreikers in 2021 toe tot ongeveer 12 jaar. Deze ontwikkeling is verwant aan de hogere bezettingsgraad van de machines (met name bij verhuurbedrijven) en de lange wachttijd voor nieuwe machines.

Verreikers trekken 35% meer bieders aan

Ondanks het afgenomen volume van verreikers is Ritchie Bros. รฉรฉn van de grootste marktplaatsen van gebruikte verreikers ter wereld. De interesse van kopers is enorm toegenomen tussen 2020 en 2022. In 2021 steeg het gemiddelde aantal bieders per verkochte verreiker maar liefst met 35% en steeg de mediane prijs met 11,3%.

Voorbeelden van verkochte verreikers

Onze Moerdijk veiling heeft altijd mooie verreikers in het aanbod. Zo verkochten we in mei 2021 een ongebruikte Manitou MRT2550 Privilege uit 2019 voor โ‚ฌ148.000 (ยฃ124.215). Maar ook compactere verreikers zijn te koop, zoals een JCB 540-200 uit 2017 die we verkochten voor โ‚ฌ64.340 (ยฃ54.000) in november 2021. In Februari 2022 verkochten we in Moerdijk onder andere een MAGNI RTH5.35S-M/C verreiker uit 2015 voor โ‚ฌ111.000 (ยฃ93.161).

Conclusie

Voor verhuurbedrijven, bouwbedrijven en agrarische ondernemers die in 2022 nieuwe verreikers kopen, is het steeds aantrekkelijker om op zoek gaan naar duurzame modellen. Of ze nu kiezen voor volledig elektrisch, waterstof of hybride, de meeste fabrikanten hebben momenteel spannende, innovatieve verreikers op de markt. Zolang de leveringstermijnen echter nog steeds een impact hebben, zullen bedrijven vaker kiezen voor tijdelijke oplossingen, zoals het huren van verreikers, of het kopen van direct inzetbare gebruikte machines. Lichtpuntje: als bedrijven oudere modellen te verkopen hebben, is de markt in hun voordeel. Er is een levendige kopersmarkt die bereid is een hoge prijs te betalen voor een goed onderhouden gebruikte verreiker met niet al te veel uren.

Naar boven