Spotlight: 30% meer bieders op landbouwtractoren

27 mei, 2022| 6 minuten leestijd

Als er รฉรฉn categorie is die mensen in het hart raakt, dan zijn het wel tractoren. Hun massieve banden, krachtige motoren en hun veelzijdigheid. Veel eigenaren van tractoren behandelen hun machines bijna als familieleden en bouwen mettertijd een sterke band op. Het SPOTLIGHT artikel van deze maand is gewijd aan dit veelzijdige stuk machine en de nieuwste trends die we in de sector zien.

Tractoren zijn er in alle soorten en maten, maar ze hebben altijd รฉรฉn ding gemeen. Ze zijn ontworpen om een maximale trekkracht te leveren bij een lage snelheid, en ze zijn uitgerust om ondersteunende machines te duwen of te trekken, zoals balenpersen, sproeiers, zaaimachines, maaiers, en nog veel meer. In de landbouw worden ze gebruikt voor een hele reeks doeleinden, van ploegen en frezen tot meer hoogtechnologische toepassingen zoals moderne precisielandbouw. In veel landen worden ze vaak gebruikt voor bouwwerkzaamheden.

Autonome en duurzame tractoren

Wist je dat in de jaren dertig van de vorige eeuw sommige tractoren op verschillende soorten brandstof konden rijden? Dat is een indrukwekkende prestatie, vooral gezien het doel van vandaag de dag om alternatieven voor fossiele brandstoffen te vinden. Net als de bouwsector zijn fabrikanten van landbouwmachines op zoek naar nieuwe, duurzame manieren om hun tractoren mee aan te drijven.

NEW HOLLAND heeft bijvoorbeeld zijn nieuwe T6.180 ontwikkeld om brandstofflexibiliteit te bieden met een motor van 180 pk, die zowel op biomethaan als op gecomprimeerd aardgas kan lopen. Een strategische zet, aangezien de biomethaanindustrie in Europa blijft groeien en een belangrijk initiatief is dat door de Europese Commissie wordt gesteund.

JOHN DEERE heeft een nieuwe elektrische variabele transmissie (EVT) toegevoegd aan hun grootste trekkers. Deze innovatie is belangrijk geweest bij het overwinnen van beperkingen met traploze transmissie (in de volksmond bekend als IVT), vooral op grotere en meer pk’s leverende machines. EVT is niet alleen stiller dan IVT, het kan ook worden gebruikt om extra vermogen te leveren voor trekker werktuigen om de algemene prestaties en productie te verbeteren.

Alsof dit nog niet genoeg is, hoe zit het met autonome tractoren? Merken zoals JOHN DEERE blijven innoveren en implementeren functies zoals computer vision, kunstmatige intelligentie en GPS in hun nieuwste trekker modellen voor het autonoom planten en oogsten van een veld. Bestuurders kunnen de machines bedienen via hun smartphone. Deze JOHN DEERE-trekkers van de volgende generatie zullen naar verwachting eind 2022 op de markt komen.

De tweedehandsmarkt voor tractoren

Volgens CEMA, de Europese vereniging voor landbouwmachines, zijn er in 2021 in Europa bijna 230.000 trekkers geregistreerd, wat een stijging van 17% is ten opzichte van 2020. Maar de tekorten aan grondstoffen en onderdelen blijven de leveringsketen beรฏnvloeden, met lange levertijden tot gevolg. Hoe gaan landbouwbedrijven deze uitdaging te lijf? Op de markt voor tweedehands materieel zijn tractoren zeer gewilde machines – bij Ritchie Bros. is het zelfs het meest gezochte type machine. Kopers zijn op zoek naar recente modellen van tractoren van populaire merken, met weinig uren op de teller. Maar het kunnen ongrijpbare “eenhoorns” zijn in de wereld van gebruikte machines: je moet weten waar je ze kunt vinden.

Op Mascus, onze populaire website voor het aanbieden van machines, hebben we in het eerste kwartaal een daling van 19% gezien in het aantal te koop aangeboden tractoren in vergelijking met 2021. JOHN DEERE was het populairste merk voor kopers, en de grootste interesse van kopers in trekkers kwam uit Zweden, Denemarken en Duitsland.

Op de veilingen en online marktplaats van Ritchie Bros. hebben we een kleine toename van het volume van trekkers gezien. In de afgelopen twee jaar hebben we meer dan 2.000 landbouwtractoren in Europa verkocht, wat wijst op de groeiende belangstelling van zowel verkopers als kopers die veilingen en onze online marktplaats gebruiken om landbouwmachines te verhandelen. 

De populairste merken verkocht in Europa

Wanneer we kijken naar de meest populaire merken van tractoren die bij Ritchie Bros. worden verkocht, zien we JOHN DEERE bovenaan de lijst staan, op de voet gevolgd door FENDT en NEW HOLLAND. Deze 3 merken vertegenwoordigen bijna 50% van alle bij Ritchie Bros. verkochte tractoren in Europa.

Meer bieders voor tractoren in 2021 en 2022

Terwijl de vraag naar gebruikte tractoren blijft groeien terwijl het volume afneemt, blijven tractoren een aantrekkelijk item. Ritchie Bros. veilingen en marktplaats bieden een grote inventaris van merken en modellen voor de categorie tractoren. In 2021 zagen we een toename van het aantal bieders met 30%, met een gemiddelde van 64 bieders per verkocht item. Het hoge aantal bieders per tractor heeft geleid tot meer concurrentie tussen bieders. In de afgelopen vijf jaar is de mediane prijs met 31% gestegen op landbouwtractoren die bij Ritchie Bros. in Europa zijn verkocht.

Uitblinkers onder de trekkers

Laten we eens kijken naar enkele van de grootste en duurste tractoren die op onze veilingen en marktplaats zijn verkocht. Onze klanten waren dol op de NEW HOLLAND T8.435 AC Smarttraxx die we in november 2021 hebben verkocht tijdens onze veiling in Meppen, in Duitsland voor EUR 108.000. In datzelfde jaar in december kreeg een FENDT 1050 Vario Profi Plus uit 2018 meerdere biedingen en werd verkocht voor EUR 242.500. Tot slot, voor fans van het groen-gele merk, werd een JOHN DEERE 6250R uit 2019 in maart 2022 verkocht voor EUR 132.000.

Kortom

Ze zeggen dat landbouw de begane grond van innovatie is. De sector besefte lang geleden al dat hij creatief moest zijn om de productiviteit op peil te houden en te verbeteren, terwijl hij ook zijn steentje bijdraagt aan de uitvoering en instandhouding van een groenere, schonere relatie met het milieu. Als belangrijkste werktuig van de landbouwer staan tractoren al bovenaan de lijst voor verbeteringen en innovaties. Autonome tractoren die zelf akkers kunnen zaaien en oogsten, zullen volgens de planning eind 2022 op de markt komen. Tractoren die op biomethaan rijden, staan al in de orderboeken van OEM’s.

Aangezien de leveringen van nieuwe machines nog steeds te lijden hebben onder onderbrekingen in de leveringsketen, kunnen kopers voor recente modellen en tractoren met een laag aantal uren een beroep doen op de markt voor tweedehands machines. Maar zorg ervoor dat je jouw A-game meebrengt, want je zult klaar moeten zijn om te concurreren voor deze items, aangezien de vraag naar deze items geen tekenen van vermindering vertoont.

Naar boven