Ook kleinere materieelverhuurders hebben baat bij slimme technologie

25 februari, 2022| 4 minuten leestijd

Ongekende bezettingsgraden van de verhuurvloot, lange levertijden van nieuw materieel en complexe inkoop van onderdelen. Veel bedrijven in de Europese verhuursector hebben te maken met ongekende druk op fleet management processen en ROI. Het verbaast dan ook niet dat digitalisering steeds meer omarmt wordt. Volgens Alex Schuessler, oprichter van materieelonderdelen platform SmartEquip, “zijn grotere verhuurbedrijven veel meer data-gedreven geworden en hebben ze hun organisatie daaromheen ontwikkeld. Kleinere verhuurbedrijven hebben nu toegang tot dezelfde technologieรซn, maar de impact voor hen kan nog groter zijn.”

Zelfs als je een ervaren machineparkbeheerder bent, is de kans groot dat je veel tijd besteedt aan het online zoeken naar OEM-onderdeelnummers, het heen en weer sturen van e-mails naar leveranciers, het vergelijken van prijzen en het achteraf corrigeren van facturen van gekochte onderdelen met de crediteurenafdeling.

Al tientallen jaren helpt Ritchie Bros. bedrijven bij het kopen en verkopen van machines. Het ondersteunen van wagenparkeigenaren gedurende de gehele levenscyclus van machines is lang een droom geweest. Die droom werd werkelijkheid in 2021 toen SmartEquip toetrad tot de Ritchie Bros. familie. Hun baanbrekende technologie verbindt eigenaren van machines met fabrikanten en dealers via een krachtig platform dat gemakkelijk toegang biedt tot ondersteuning en onderdelen met slechts een paar klikken.

SmartEquip โ€“ Efficiรซntie en besparingen door technologie

SmartEquip is een innovatief technologiebedrijf dat is ontstaan uit de industrie voor zwaar materieel. Ze ontwikkelden een visie hoe verhuurbedrijven en andere materieeleigenaren ondersteunen kunnen worden tijdens de gehele levenscyclus van machines. De belangrijkste doelstellingen hierbij: meer efficiรซntie creรซren voor materieeleigenaren en fabrikanten bij de inkoop van onderdelen, en productondersteuning bieden om de levensduur van machines te verhogen.

Onze roots liggen echt in de machine-industrie en dan met name de verhuur. We realiseerden ons dat er grote vooruitgang was geboekt op het gebied van inkoop- en aankoopsystemen, maar dat zeer weinig van die technologie zich leende voor het beheer van de levenscyclus van machines.

Alex Schuessler, oprichter en President, SmartEquip

Slimme technologie is nu voor iedereen toegankelijk

Fysieke magazijnen voor reserveonderdelen waren vroeger een kenmerk van grotere aannemers en verhuurbedrijven van machines, omdat ze honderden locaties konden hebben waar onderdelen naartoe moesten worden verzonden. Grotere bedrijven stappen inmiddels allemaal af van fysieke magazijnen en gebruiken platforms zoals SmartEquip als een “virtueel” magazijn. Materieelbeheerders en technici kunnen het onderdeel dat ze nodig hebben vinden in de SmartEquip database. Het systeem zal de dichtstbijzijnde leverancier bepalen en het item verzenden naar de locatie van de klant. En als ze hulp nodig hebben bij het installeren en onderhouden van machines is het product-ondersteuningsmateriaal ook beschikbaar.

De laatste jaren beginnen kleine en middelgrote bedrijven toegang te krijgen tot dezelfde technologieรซn die voorheen alleen voor grotere bedrijven beschikbaar waren.

De winst voor kleinere bedrijven is misschien nog groter omdat ze nu middelen besparen. Hun onderhoudstechnici doen waar ze het beste in zijn – de machines onderhouden in plaats van een hoop administratief werk te doen.

Grotere bedrijven kunnen geld besparen doordat ze niet langer een netwerk van fysieke magazijnen hoeven te onderhouden. En kleinere bedrijven die die infrastructuur niet hadden, kunnen ook van deze technologie profiteren door hun leveranciers als hun virtuele magazijnen te beschouwen.

Europese technologische trends om in de gaten te houden

De afgelopen twee decennia zijn er ongelooflijk veel nieuwe technologieรซn op de markt gekomen en deze trend vertoont geen tekenen van vertraging. Kunstmatige intelligentie (AI), machine-learning en nog veel meer trends zijn opwindende ontwikkelingen voor de sector aan het worden. Een van de belangrijkste trends die zich momenteel voordoet, is het streven naar de integratie en automatisering van de oplossingen die momenteel beschikbaar zijn voor het beheer van de levenscyclus van machine.

Oplossingen zoals telematica, software voor servicebeheer, platforms voor workflow optimalisatie en andere producten worden onderling verbonden. Meer en meer machines zullen binnenkort zelfregulerend zijn en zelfs in staat zijn om de aanschaf van onderdelen te initiรซren zonder tussenkomst van een technicus. Productiviteit en bedrijfstijd worden verhoogd, terwijl tegelijkertijd op grotere schaal besparingen in tijd en geld worden gerealiseerd.

De komende tien jaar zal deze ontwikkeling een enorme efficiรซntiewinst opleveren.

Je hoeft geen groot bedrijf te zijn of een enorme vloot te hebben om te kunnen profiteren van het SmartEquip platform. Iedereen, ongeacht het aantal machines dat je hebt, kan zich abonneren op de service en profiteren van de voordelen van het verbonden zijn met machinefabrikanten.

Naar boven