De voordelen van een gebruikte landbouwtractor

3 april, 2023
gebruikte landbouwtractor

Als landbouwer is het investeren in een volgende tractor een belangrijke beslissing die van invloed is op de productiviteit en winstgevendheid. Ga je voor een glimmende nieuwe machine, een gebruikt werkpaard met weinig uren of doorgewinterde veteraan? Dat hangt volledig af van jouw behoeften en budget.

Voor dit blogartikel zaten we samen met Andreas Klassen (Regional Sales Manager Agriculture DACH) en hadden we een gesprek over waarom veel boeren en landbouwbedrijven er de voorkeur aan geven om een gebruikte landbouwtractor te kopen. Hierbij zes voordelen om gebruikt te verkiezen boven nieuw:

1. Kostenbesparing

De eerste duidelijke reden om te kiezen voor een tweedehands tractor – zoals geldt voor elke gebruikte (land)bouwmachine, vrachtauto of werktuig – is de lagere aankoopprijs. Een gebruikte landbouwtractor is doorgaans veel goedkoper dan een splinternieuwe, soms zelfs de helft van de nieuwprijs of minder.

Natuurlijk kun je een aanzienlijk bedrag besparen. Ik zie dat veel van onze klanten dat geld besteden aan andere aspecten van hun landbouwbedrijf. Dat kan zijn de aanschaf van ander materieel of toebehoren, het uitbreiden van hun gewasproductie, investeren in betere opslagfaciliteiten of het aannemen van meer personeel.

2. Snellere beschikbaarheid

In de snelle landbouwsector van tegenwoordig kan de beschikbaarheid van de juiste uitrusting wanneer dit nodig is het verschil maken. Gloednieuwe tractoren hebben vaak lange levertijden vanwege productieschema’s of beperkte voorraad. Gebruikte tractoren zijn daarentegen snel te verkrijgen via websites, veilingen, dealers of particuliere verkoop. Dit kan vooral gunstig zijn tijdens het hoogseizoen, wanneer je het je niet kunt veroorloven om te wachten op een nieuwe machine.

We hebben kant-en-klare landbouwmachines te koop op onze veilingen en op Marketplace-E. De keuze om een tweedehands tractor te kopen is voor veel van onze klanten een betrouwbare keuze gebleken. Ze vinden gewoon wat ze willen, inspecteren het, kopen het, vervoeren het en zetten het direct aan het werk.

3. Afschrijving

Alle nieuwe uitrusting, ook tractoren, verliest na verloop van tijd waarde. Deze afschrijving is relatief sterk in de eerste jaren van eigendom in vergelijking met latere jaren. Dit betekent dat een gebruikte tractor het grootste deel van die afschrijving al heeft ondergaan.

Als er veel vraag is op de markt, behoudt je materieel zijn waarde. Of je nu van plan bent het door te verkopen of niet. Wanneer je goed voor de tractor zorgt, is het een betere investering op lange termijn. Je kunt altijd samenwerken met Ritchie Bros. om hem weer op de markt te brengen en met de opbrengst je volgende machine te financieren.

4. Beproefd en getest

Snelle technologische vooruitgang is altijd lastig wanneer je jouw vloot vernieuwt. Nieuwe trekkers zijn vaak voorzien van geavanceerde technologieën, zoals computergestuurde systemen, sensoren en telematica. Dit biedt voordelen, maar kan reparaties ingewikkelder en dus kostbaarder maken voor nieuwere trekkers dan voor oudere modellen. Het kan ook een uitdaging vormen voor het onderhoud als monteurs minder vertrouwd zijn met de nieuwste ontwikkelingen.

Goed onderhouden trekkers die je tweedehands koopt zijn al even in bedrijf, wat betekent dat kinderziekten of productiefouten door de vorige eigenaar al zijn opgemerkt en aangepakt. De tractor is getest onder reële omstandigheden en klaar voor jouw specifieke behoeften.

5. Meer keuze

Wie kiest voor een gebruikte tractor, kan kiezen uit een veel bredere selectie van merken en modellen. Hierdoor is het mogelijk de perfecte match te vinden voor jouw wensen en voorkeuren, in plaats van beperkt te zijn tot de nieuwste modellen op de markt. Bovendien hebben oudere modellen vaak hun betrouwbaarheid en prestaties bewezen, wat aantrekkelijk kan zijn voor landbouwers die op zoek zijn naar een betrouwbaar werkpaard.

In de afgelopen 2 jaar heeft Ritchie Bros. alleen al in Europa ruim 2.600 landbouwtractoren verkocht. Er is een levendige handel in gebruikte trekkers, die vele merken, modellen en budgetten omvat. Ik adviseer mensen altijd om een gratis account aan te maken op onze website en onze voorraad regelmatig te controleren.

6. Goedkoper onderhoud en reparatie

Ja, nog een potentiële kostenbesparing. Afhankelijk van het model, de leeftijd en de conditie, zijn tractoren die al een paar jaar operationeel zijn vaak voorzien van robuustere mechanische onderdelen. Dit vertaalt  zich snel in lagere onderhouds- en reparatiekosten.

Gloednieuwe tractoren hebben misschien niet meteen onderhoud nodig, maar ze worden wel vaak geleverd met geavanceerde technologie. Dit kan veel duurder zijn om te repareren. Een gebruikte trekker kan op de langere termijn geld besparen op onderhoud en reparaties, waardoor uw totale operationele kosten dalen

Conclusie

Wordt uw volgende trekker een gloednieuwe of een gebruikte? Kostenbesparing, lagere afschrijving, beproefde betrouwbaarheid, toegang tot een breder scala aan modellen en goedkoper onderhoud zijn slechts enkele van de voordelen van het kopen van een tweedehands landbouwtrekker. Door jouw behoeften en budget zorgvuldig af te wegen, kun je een weloverwogen beslissing nemen die het bedrijf jarenlang ten goede zal komen.

Verliefd geworden op een mooie landbouwtractor in ons aanbod? Aarzel dan niet om deze online of persoonlijk bij ons te inspecteren of neem contact met ons op voor meer informatie!

Het Ritchie Bros. landbouwteam op de veilingsite in het Duitse Meppen, vlakbij Emmen
Zie ook
Ben je geduldig als een schildpad of dominant als een haai? Het begrijpen van alle biedstrategieën kan je helpen om je favoriete biedstrategie te vinden. Ontdek jouw favoriete biedstrategie en haal meer uit veilingen
Naar boven