Gids voor aankoop van gebruikte wielladers

5 december, 2023
Wil je binnenkort gebruikte wielladers kopen? Lees dan deze feiten en tips die we voor je verzameld hebben.

Wielladers staan bekend om hun kracht, snelheid en manoeuvreerbaarheid. Het zijn uiterst veelzijdige machines die efficiënt zand, puin, afval en andere materialen kunnen verplaatsen. De eerste shovel werd geïntroduceerd in 1954. Sindsdien is de markt voor wielladers flink gegroeid en voor de komende jaren wordt een aanzienlijke groei verwacht. Wil je binnenkort een gebruikte laadschop kopen? Lees dan deze feiten en tips die we voor je verzameld hebben.

Een van de grootste machinecategorieën

Als we kijken naar de wereldwijde verkoop van zwaar materieel, vertegenwoordigden wielladers in 2022 16% van het totale volume. De bredere categorie ‘laders’ – die ook schrankladers, rupsladers en graaflaadcombinaties omvat – was zelfs goed voor 35% van de wereldwijde afzet van machines, zo blijkt uit gegevens van onderzoeks- en prognosebureau Off-Highway Research. Een aanzienlijk ‘stuk van de taart’ dus, grotendeels vanwege de veelzijdigheid van deze machines.

Naast hun grote populariteit in de bouw zijn wielladers betrouwbare werkpaarden in veel andere sectoren, zoals mijnbouw, sloop & recycling, landschapsverzorging en landbouw. Wist je dat alleen al in Europa 10-15% van de verkoop van compacte machines – met name knikladers, minigravers en verreikers – afkomstig is van agrarische bedrijven?

De markt voor gebruikte wielladers in Europa is gigantisch. Wanneer je kijkt naar veilingaanbod, advertentiewebsites en andere marktplaatsen, vind je gemakkelijk tal van merken en modellen. Hier zijn enkele feiten over de verkoop van wielladers op onze Europese veilingen in 2023 (januari – november):

  • Er zijn meer dan 800 wielladers verkocht
  • De gemiddelde prijs van wielladers op onze veilingen bedraagt €19.500.
  • Nederland is het land met de meeste shovels (zowel op veilingen als op advertentiesite Mascus)
  • Caterpillar, Volvo en Komatsu zijn de drie meest populaire fabrikanten.

Wat is jouw favoriete wielladermerk? Kijk wat er nu zoal te koop is:

Wist jij dat?

De eerste wiellader werd in 1954 uitgevonden door Volvo Construction Equipment. De H-10 was een achterwielaangedreven machine op basis van een omgekeerde tractor, aangedreven door een driecilinder dieselmotor met 35 pk vermogen en een mechanische versnellingsbak met vijf verzetten. Sindsdien zijn er meerdere soorten laders ontwikkeld om aan verschillende behoeften te voldoen. Andere veelgebruikte types op de markt zijn:
 
Schrankladers: geprezen om hun compacte formaat zijn schrankladers populair vanwege de wendbaarheid in krappe ruimtes.
Compacte rupsladers: met hun uitstekende tractie en stabiliteit zijn rupsladers geschikt voor oneffen terrein en nivelleertaken.
Graaflaadcombinaties: deze machines combineren de eigenschappen van een graafmachine en een lader en zijn ideaal om de dubbele functionaliteit te bieden van graven en materiaalbehandeling.

Hoe weet ik wat een goede prijs is?

Als je een gebruikte wiellader gaat kopen, heb je budget nodig om mee te werken. Veel websites bieden historische verkoopprijzen van wielladers, zodat je een idee hebt van de prijsniveaus voor het item dat je zoekt. Met een gratis Ritchie Bros. account heb je toegang tot honderdduizenden verkochte items en kun je filteren op merk, model, bouwjaar en meer.

Waar een gebruikte wiellader kopen?

Wanneer je op zoek bent naar een gebruikte wiellader, zijn er verschillende mogelijkheden voor ieders behoefte. Bij Ritchie Bros. kun je het volgende vinden:

  • Veilingen: Ritchie Bros. verkoopt vele gebruikte en (bijna) nieuwe shovels op niet-voorbehouden, tijdgebonden veilingen. Zoek gewoon de wiellader van je dromen in de inventaris, maak een gratis account aan, registreer je voor een veiling en maak je klaar om te bieden.
  • Online marktplaats: Marketplace-E, Ritchie Bros.’ 24/7 online marktplaats voor zwaar materieel en vrachtwagens, beidt keuze uit twee gemakkelijke koopformats: ‘Bieden’ en ‘Nu kopen’.
  • Advertentiesite: heb jij Mascus al ontdekt? Zoek jouw favoriete wiellader tussen duizenden advertenties en neem rechtstreeks contact op met de verkoper. Zo eenvoudig is het. Meer dan 100.000 kopers zoeken dagelijks naar materiaal op Mascus.

Hoe weet ik zeker dat ik een goede gebruikte laadschop koop?

Wielladers die online te koop worden aangeboden hebben meestal meerdere foto’s en een uitgebreide beschrijving. Bij Ritchie Bros. gaan we nog een stap verder: elk item heeft veel foto’s, video’s en gedetailleerde beschrijvingen. Dit helpt geïnteresseerde kopers om een goede indruk te krijgen van de machine. Een persoonlijke inspectie van de wiellader voor aankoop geeft nog meer vertrouwen. Voordat je begint met het inspecteren van een wiellader, is het belangrijkste om te overwegen:

  • De omstandigheden waarin de machine zal werken (bijvoorbeeld het laden van een zeef- of breekinstallatie, uitgraven van een cunet, profileren van een puinbaan, enz.)
  • De materialen die de machine vervoert (ruw materiaal, zoals rots, of fijne fractie, wat minder schadelijk is voor de machine)

Overweeg bij het inspecteren van een gebruikte lader om met het volgende te beginnen:

1. Snelle visuele inspectie

Inspectie moet altijd beginnen met een korte wandeling rond de wiellader. De eerste algemene indruk van het uiterlijk zegt altijd veel over hoe de machine vroeger is gebruikt:

  • Begin aan de voorkant van de machine: kijk naar de uitrustingsstukken, bak, voorbanden, scharniergewricht, achterbanden, motor, uitrustingsstukken achter, enz.
  • Terwijl je rondloopt, controleer je op tekenen van misbruik, zoals deuken, naden, scheuren, roest, gebroken glas, honingraat roosters of laswerk dat kan duiden op reparaties of structurele problemen in het verleden.
  • Als je aan de achterkant aankomt, let dan vooral op de grille en de luchtinlaat voor schade.

2. Onder de machine

Onderzoek de onderwagen van de machine (aandrijfas van de transmissie en assen) op lekkage of andere beschadigingen. Probeer indien mogelijk de lader uit, om er zeker van te zijn dat de versnellingsbak soepel schakelt zonder vertraging, trillingen of vreemde geluiden.

3. De banden

Inspecteer alle vier de banden afzonderlijk en let op slijtage, beschadigingen aan de zijwand en op het loopvlak, bijvoorbeeld door stenen of andere scherpe voorwerpen. Kijk of er reparaties zijn uitgevoerd en check behalve of het speciale banden zijn of alle vier de banden van hetzelfde merk en type zijn.

4. Laadbak en toebehoren

  • Bak: controleer de snijkant van de bakrand, het bakmes, de tanden en de algemene staat van de bak op krommingen, scheuren of overmatige slijtage.
  • Bakscharnier en laadframe: kijk vervolgens naar alle pennen aan de voorkant (de bakcilinder, hefkinematiek en hefcilinders) en let daarbij specifiek op de smeerpunten. Om er zeker van te zijn dat de wiellader recent is gesmeerd, veeg je met je handen over het chroom van de cilinder om te zien of het nat of droog is. Vergeet tot slot niet te controleren op corrosie in dit gebied.

5. Stuurstang en knikpunt

De stuurstang is zeer gevoelig voor scheuren. Begin met het controleren van het scharniergewricht op scheuren, lasnaden, duidelijke speling of lekkage in de stuurcilinders of lekkage aan de achterzijde van de transmissie.

6. Binnen in de cabine

Is het een machine met alleen een ROPS-rolbeugel (roll-over protective structures)? Controleer of er geen structurele schade is. Heeft de shovel een ROPS/FOPS cabine? Controleer de staat van de deur, ramen en het plaatwerk rond de cabine op structurele schade of roest.

Check of de stoel niet gescheurd is en gemakkelijk beweegt. Controleer ook of alle schakelaars, versnellingen en bedieningselementen goed werken. Bedien alle knoppen, hendels, lichten en knipperlichten, verwarming en airconditioning. Kijk tot slot naar extra systemen zoals

  • Rijregeling (voorwielbesturing, vierwielbesturing en hondengang)
  • Load-sensing systeem
  • Achteruitrijcamera

Laatste tip: vergeet niet om een foto te maken van de urenteller en de kentekenplaat.

Zie ook
Ben je geduldig als een schildpad of dominant als een haai? Het begrijpen van alle biedstrategieën kan je helpen om je favoriete biedstrategie te vinden. Ontdek jouw favoriete biedstrategie en haal meer uit veilingen
Naar boven