Vier manieren om effectief je machine te verkopen in 2023

30 juni, 2023
machine te verkopen

Als materieelbeheerder of bedrijfseigenaar kom je af en toe in situaties terecht waarin je een of meer machines moet verkopen. De truc om goede verkoopbeslissingen te nemen, is om te kijken naar drie sleutelfactoren: inspanning, timing en rendement. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel mogelijkheden om je te helpen bij de verkoop van (land)bouwmachines. Elke optie heeft zijn voor- en nadelen.

Ritchie Bros. is vooral bekend om de enerverende veilingen, voorheen live op locatie en nu alleen nog online. Maar wist je dat we onze klanten (tienduizenden per jaar!) eigenlijk helpen om juist op verschillende manieren te verkopen? Het goede nieuws daarbij is dat er voor elke situatie een ideale oplossing is.

#1 Materieel zelf verkopen

Sommige bedrijven die met regelmaat materieel verkopen, willen volledige controle hebben over het verkoopproces. Ze handelen zelf vragen af van geïnteresseerden, onderhandelen over de prijs en verzorgen het papierwerk van de transactie. Websites zoals Mascus kunnen heel geschikt voor je zijn. De rubrieksadvertenties trekken ontzettend veel potentiële kopers aan en het is super eenvoudig om aan de slag te gaan. Maak een account aan en je kunt meteen beginnen met het plaatsen van machines. Maak een nieuwe advertentie aan, upload enkele foto’s en video’s, beschrijf het product en publiceer je advertentie! Mascus is beschikbaar in 38 talen en heeft 28 kantoren wereldwijd, waardoor je toegang hebt tot een breed publiek voor de best mogelijke deal.

+Eenvoudig te plaatsen en 24/7 open
+Je hebt volledige controle over de verkoopprijs en het proces
+Lage kosten
Onzeker hoe lang het duurt om materieel te verkopen
You’ll have to do all the work
Kopers spreken misschien een andere taal, wat een uitdaging kan zijn

#2 Hulp bij verkoop (en minimumprijs)

Als je geen tijd hebt om nauw betrokken te zijn bij het verkoopproces of onvoldoende expertise hebt voor een succesvolle verkoop, kan het uitbesteden van de verkoop van machines een interessante optie zijn. Bij Ritchie Bros. bieden we deze service met Marketplace-E. Stel een minimumprijs in en kies of je wilt verkopen vanuit jouw eigen locatie of een van onze beveiligde werven.

Verkopen via dit platform houdt in dat wij zorgen voor de inspectie, online aanbieding, kopersvragen, bezichtigingen, onderhandelingen, papierwerk en betaling. Ons team van Marketplace-E specialisten zit er bovenop en we maken gebruik van zeer geavanceerde advertentieprogramma’s die zich richten op gekwalificeerde kopers uit de internationale markt. Meer weten? Lees hier hoe Marketplace-E enkele klanten met succes heeft geholpen bij de verkoop.

+Minimale inspanning. Onze experts begeleiden het traject en (onder)handelen namens jou
+Je kunt een minimumprijs instellen en zo de prijs ‘controleren’
+Professionele advertentie, gericht op een internationaal koperspubliek
Het kan enige tijd duren om de deal te sluiten (afhankelijk van het product)
Je betaalt een commissie die hoger is dan die voor een rubrieksadvertentie

#3. Machines aanbieden op een veiling

Wil je zekerheid dat materieel op een bepaald moment is verkocht? Dan is verkopen op een veiling wellicht de beste optie. Vooral onvoorwaardelijke (ook wel: no reserve) veilingen, zoals de veilingen die we bij Ritchie Bros. in Moerdijk houden, trekken veel kopers aan die tegen elkaar opbieden voor elk item.

Omdat er geen minimumbiedingen of minimumprijzen zijn, worden veilingobjecten altijd verkocht aan de hoogste bieder. Deze manier van kopen en verkopen is in de voorbije jaren enorm populair geworden in de materieelsector, met honderdduizenden mensen die elk jaar een bod uitbrengen en machines kopen.

+Machine wordt gegarandeerd verkocht op de dag van de veiling. Betaling volgt binnen 21 dagen
+Kopers kunnen eenvoudig deelnemen vanuit elk land en vanachter de pc, laptop of smartphone
+Al het materieel wordt verkocht vanaf een beveiligde Ritchie Bros. yard in bijvoorbeeld Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië of Spanje.
Geen controle over de prijs: deze wordt alleen bepaald door concurrerende bieders
Je betaalt een commissie die hoger is dan de kosten voor een rubrieksadvertentie

#4. Verkoop rechtstreeks aan Ritchie Bros.

Wist je dat Ritchie Bros. in sommige gevallen rechtstreeks inkoopt? Voor specifieke machines en situaties bieden wij de mogelijkheid van een directe koopovereenkomst. Dit is hoe het werkt: we inspecteren de vloot, schatten de waarde en doen een aanbod. Zodra we het eens zijn over de prijs, betalen we onmiddellijk en hoeft de verkoper zich verder nergens zorgen over te maken. Een deal die beide partijen goed uitkomt.

+Geen gedoe
+Snel geld
Je kunt mogelijk een hogere prijs bedingen door de tijd te nemen om zelf te verkopen

Zet de volgende stap!

Nu je de mogelijke verkoopopties bij ons hebt gezien, welke spreekt jou het meeste aan? Maar maak je geen zorgen: je hoeft niet direct te beslissen. Onze vertegenwoordigers luisteren graag naar jouw specifieke situatie, leren meer over het bedrijf en geven advies op maat. De volgende stap? Klik op de knop hieronder en vul het formulier in.

Wilt je meer weten? Veel andere machine-eigenaren en materieelbeheerders, net als jij, hebben de afgelopen 65 jaar voor onze verkoopkanalen gekozen! Hier vind je enkele van hun verhalen.

Zie ook
Verkoop je apparatuur op Mascus en krijg wereldwijde exposure: Meer dan 100.000 kopers zoeken elke dag naar hun volgende stuk apparatuur op Mascus. 5 redenen om machines te verkopen via advertentiewebsite Mascus
Naar boven