Revolutie in verkoop van materieel met Marketplace-E

31 maart, 2023
Marketplace-E

Er is net weer een bouwproject succesvol afgerond. Terwijl de machines terugkeren naar de eigen werf, bedenk je dat het een goed moment is om deze nu te verkopen. Je wilt uiteraard een goede opbrengst en controle houden over het verkoopproces. Veel klanten ontdekken onze digitale marktplaats Marketplace-E. Lees hoe twee van onze relaties uit Polen Marketplace-E gebruikten om met succes hun machines te verkopen aan kopers wereldwijd.

De breker die naar Mexico verhuisde

Het zijn wellicht niet de meest gangbare machines, maar gebruikte kegelbrekers kunnen veel waarde hebben op de markt. Het zelfstandig verkopen van zo’n nicheproduct op de eigen lokale markt kan een uitdaging zijn en veel tijd kosten. Hetzelfde geldt voor het vinden van kopers in het buitenland en het overwinnen van taalbarrières wanneer de mailbox volloopt met (aan)vragen.

Een van onze Poolse klanten, een succesvol mijnbouwbedrijf in de regio Gdansk, stond onlangs voor een speciale uitdaging bij de installatie van machines. De onderneming heeft een goede reputatie opgebouwd als het gaat om het leveren van de beste kwaliteit en stelt even hoge eisen aan het onderhouden van hun materieel.

Met een vloot van zo’n honderd machines en vrachtwagens bezat het bedrijf een prachtige Powerscreen kegelbreker. Toen de tijd kwam om die te verkopen, plaatste de eigenaar de 1150 Maxtrac eerst op verschillende lokale verkoopsites, in de hoop op een goed bod en een snelle deal. Interesse vanuit het buitenland werd met opzet vermeden omdat de eigenaar, begrijpelijkerwijs, wilde vermijden dat de koper zijn taal niet sprak en er andere gewoonten op nahield qua onderhandelen of het afhandelen van het papierwerk en transport. Maar helaas, vijf maanden later was de breker nog steeds niet verkocht.

Bij internationale transacties moet zowel de koper als verkoper een gevoel van veiligheid ervaren in het aan- en verkoopproces. Zij willen er zeker van zijn niet te worden bedrogen, dat de transactie daadwerkelijk plaatsvindt en dat de betaling netjes op tijd wordt ontvangen.”

Miroslaw Dec, Territory Manager bij Ritchie Bros. Polen

Rond die tijd nam een vertegenwoordiger van Ritchie Bros. contact op met de eigenaar, luisterde naar zijn verhaal en raadde Marketplace-E aan. Via deze online markplaats kunnen verkopers een minimumprijs afspreken en voegen direct professionele, internationale advertentiekracht toe aan de verkoop van hun machine. Een team van specialisten die een dozijn talen spreken stort zich op de zaak, gaat persoonlijk kopers benaderen én onderhandelt in opdracht van de klant over een uiteindelijke deal.

Na plaatsing op Marketplace-E werd de kegelbreker binnen drie weken voor 275.000 euro verkocht aan een koper uit… Mexico!

Dumptrucks voor koper uit Ghana

De hoofdrol in het volgende dossier is weggelegd voor een Pools bouwbedrijf, dat deel uitmaakt van een gerenommeerde internationale groep. Het gaat hierbij om een van de grootste bouwconcerns ter wereld, gespecialiseerd in grootschalige infraprojecten in met name Midden-Europa.

Binnen de wegenbouw is er voortdurend behoefte aan vernieuwing van machines. Jarenlang had het Poolse bedrijf een vaste inzet van materieel, waardoor het machines op de eigen werven kon houden en geen ingewikkelde logistiek nodig had.

De zaken namen echter een wending in de loop van 2020, toen de beperkingen rondom Covid-19 de verkooproutine verstoorden. Men zag zich plotseling geconfronteerd met 34 zware machines die verkocht moesten worden, waaronder dumptrucks, bulldozers, tandemwalsen, asfaltafwerkmachines, mobiele graafmachines, torenkranen en veel meer. Het bedrijf moest een nieuwe oplossing vinden om deze te verkopen en wendde zich tot Ritchie Bros. en Marketplace-E.

Door gebruik te maken van het wereldwijde netwerk van Ritchie Bros. en het Marketplace-E platform, presenteerde de klant het materieel aan een veel breder publiek. Binnen twee maanden waren alle 34 items verkocht! Ritchie Bros.’ verkoopstrategie in combinatie met de professionele begeleiding vanuit Marketplace-E dreven de prijzen zelfs op naar 5 tot 10% boven verwachting.

De minimale inspanning vanuit de klant om materieel te verkopen en het wereldwijde bereik dat Marketplace-E mogelijk maakt. Veel machines zijn verkocht aan kopers in Nigeria, Ghana, Egypte, Griekenland, Thailand en Vietnam.

Max Bojsza, Regional Sales Manager bij Ritchie Bros. Polen

Vandaag de dag werkt het Poolse bouwbedrijf nog altijd samen met Ritchie Bros. als voorkeurspartner voor de verkoop van materieel dat niet langer nodig is. Meer dan zestig machines zijn tot op heden via Marketplace-E verkocht.

Om de uitdagingen aan te gaan op het gebied van verkoop van zwaar materieel gingen deze twee Poolse bedrijven een nieuw, succesvol partnerschap aan met Ritchie Bros. en Marketplace-E. De verhalen laten zien dat hierbij maatwerk en aanpassingsvermogen belangrijk zijn, waarbij een wereldwijd netwerk zelfs een revolutie teweeg kan brengen in de lokale bedrijfsvoering.

Ontdek hoe Ritchie Bros.’ Marketplace-E jouw bedrijf kan helpen bij het verkopen van materieel. Neem nu contact op met ons team om een verkoopplan af te stemmen dat past bij jouw wensen.

Zie ook
Verkoop je apparatuur op Mascus en krijg wereldwijde exposure: Meer dan 100.000 kopers zoeken elke dag naar hun volgende stuk apparatuur op Mascus. 5 redenen om machines te verkopen via advertentiewebsite Mascus
Naar boven