Kopen op onze online veilingen: Top 5 vragen en antwoorden

2 december, 2020

Online veilingen zijn populairder dan ooit voor het kopen en verkopen van zwaar materieel en trucks. Vooral sinds het begin van de COVID-19-pandemie in maart 2020 is de vraag naar online diensten in onze sector enorm toegenomen. Bij Ritchie Bros. houden we alle veilingen van materieel alleen nog online, met een recordaantal deelnemers.


In Europa en het Midden-Oosten heeft Ritchie Bros. meerdere locaties waar termijnveilingen worden gehouden – een online biedsysteem dat het heel makkelijk maakt om een bod te plaatsen en te kopen wat u nodig heeft. Iedereen, waar ook ter wereld, kan gemakkelijk deelnemen aan de veilingen!
Omdat er steeds meer bieders deelnemen aan onze online veilingen, hebben we een aantal vragen en antwoorden over termijnveilingen samengesteld. We geven ook wat extra tips, zodat u nog beter bent voorbereid. Bent u er klaar voor? Daar gaan we!

Wat is een termijnveiling en hoe werkt het?

Een termijnveiling van Ritchie Bros. is een gebruiksvriendelijk veilingsysteem. De veiling vindt volledig online plaats zonder veilingmeester. De veiling is meerdere dagen geopend en de items sluiten gefaseerd op de laatste dag(en). U kunt deelnemen aan de veilingen via uw computer, telefoon of tablet via de website of onze app. Als u een of meer items heeft gevonden waarin u geïnteresseerd bent, kunt u zich registreren voor de veiling en enkele dagen voor de sluitingstijd beginnen met het plaatsen van biedingen.
Tip: de sluitingsdatum en -tijd van elk item wordt vermeld op onze website. Bied op tijd om te voorkomen dat u een goede deal mist en om op de hoogte te blijven van de biedingsactiviteit van het item.

Wat is een veiling zonder limieten?

Veilingen van Ritchie Bros. hebben geen limieten. Dat betekent dat er geen minimumbiedingen of vastgestelde prijzen zijn en dat items op de veilingdag altijd worden verkocht aan de hoogste bieder. Verkopers mogen niet bieden op hun eigen items. Er is geen prijsmanipulatie, dus alleen de bieders bepalen de prijs – een eerlijk en transparant proces!

Hoe kan ik me registreren voor de online veiling?

Stel dat u op onze website één of meer items heeft gevonden die u wilt kopen. Om te kunnen bieden op onze veilingen, moet u een gratis Ritchie Bros.-account aanmaken en uzelf registreren voor de veiling waar het item wordt verkocht. Met de knop ‘Registreren om online te bieden’ kunt u zich aanmelden voor de veiling van uw keuze. In sommige gevallen moet u een borgsom betalen. U ontvangt een bevestiging per e-mail zodra u klaar bent om deel te nemen.
Tip: de registratieprocedure voor onze veilingen is eenvoudig en snel. Mocht u toch problemen of vragen hebben, dan staat ons team klaar om u te helpen.

Hoe gaat het bieden? Moet ik de hele dag online zijn?

Bieden op onze termijnveilingen is leuk en spannend! Als u eenmaal een bod heeft gedaan, bent u in de race tegen andere bieders. Wint u het item voor een goede prijs? Wanneer u deelneemt aan een termijnveiling, kunt u de activiteit van alle items volgen en de biedingen zien verschijnen. Om interessante items te vinden, kunt u eenvoudig filteren op jaar, merk, model, itemnummer en nog veel meer. In de veilinginterface ziet u wanneer items worden gesloten, hoeveel tijd er nog over is en het huidige hoogste bod.

Tip: haal meer uit de veiling met Snel bod en Maximumbod. Met Snel bod hoeft u niet zelf een biedingsbedrag in te voeren, maar plaatst u direct een bod met de eerstvolgende verhoging. Met de optie Maximumbod kunt u zelf het bedrag invoeren dat u maximaal wilt bieden op het item. Het systeem zal voor u bieden en zorgen dat u de hoogste bieder blijft met het laagst mogelijke bod, totdat het maximumbedrag is bereikt. Andere bieders zien uw maximumbod niet; het systeem verhoogt uw bod alleen als u door iemand anders wordt overboden. Een handige functie als u wilt bieden op meerdere items in de veiling!

Kan ik items inspecteren voordat ik een bod plaats?

Voordat u een bod plaatst, wilt u natuurlijk weten wat u koopt. Er zijn twee manieren om dit te doen. Allereerst is er veel informatie beschikbaar op onze website. Onze lokale operationele teams stellen uitgebreide inspectiegegevens beschikbaar voor alle veilingitems die we verkopen. Bij de items op onze website vindt u tientallen foto’s, video’s en beschrijvingen. Dit is dus een goede plek om uw inspectie te beginnen! Voor nog meer zekerheid kunt u de kijkdagen van de veiling bezoeken, waar u een machine zelf kunt inspecteren op ons veilingterrein. Elk item dat via de veiling wordt verkocht, wordt verkocht zoals het is, zonder enige garanties. Daarom raden we klanten altijd aan om de machines indien mogelijk zelf te inspecteren. Tot slot kunt u voor ondersteuning of advies contact opnemen met de lokale veilingsite. Onze medewerkers helpen u graag.

Zie ook
Ben je geduldig als een schildpad of dominant als een haai? Het begrijpen van alle biedstrategieën kan je helpen om je favoriete biedstrategie te vinden. Ontdek jouw favoriete biedstrategie en haal meer uit veilingen
Naar boven