3 redenen om machines nog dit jaar te verkopen

9 november, 2023
Na jaren sterke verkoop van bouwapparatuur wordt Q4 2023 een kopersmarkt. Het is de beste praktijk om je machines nog dit jaar te verkopen.

In een dynamische markt als die voor zwaar materieel kan de timing van de verkoop allesbepalend zijn. Heb jij machines in de opslag staan? Laten we eens kijken waarom verkopen voor het einde van 2023 niet alleen een slimme zet is; het is een strategische noodzaak.

1. Verkoop als de markt ‘hot’ is

De vraag naar zware machines schommelt op basis van de marktomstandigheden. In de laatste maanden begonnen de stijgende rentetarieven en de stijgende inflatie de activiteit in de bouwsector af te remmen, wat van invloed was op de vraag naar machines.

Na jaren van relatief sterke verkoop van bouwmachines markeert het laatste kwartaal van 2023 het begin van een overgang van een verkopersmarkt naar een kopersmarkt. Daarom is het nú misschien de beste tijd om te verkopen. Het goede nieuws: kopers van over de hele wereld kopen bij Ritchie Bros. Jouw vertegenwoordiger bij Ritchie Bros. staat klaar om op basis van de laatste data uit de sector het beste verkoopplan voor jouw machines in de huidige markt te bespreken.

2. Werfruimte vrijmaken

Wanneer er sprake is van een marktdaling of algemene onzekerheid, hebben eigenaren van machines de neiging om hun machines langer te houden, zelfs als het gebruik niet optimaal is. Deze trend was in de nasleep van de pandemie de afgelopen jaren al duidelijk zichtbaar. 

Als dit jou bekend in de oren klinkt, is de kans groot dat jij nog steeds machines en vrachtwagens op het erf hebt staan. Nu de verstoringen in de toeleveringsketen van fabrikanten afnemen en de balans tussen vraag en aanbod van machines verzacht, is het een goed moment om machines die niet langer nodig zijn van de hand te doen. Of deze nu oud of bijna nieuw zijn, veel of weinig draaiuren hebben, ze hebben altijd waarde op de markt. Bedenk alvast wat je met die extra ruimte kunt doen.

3. Kosten verlagen en kapitaal vrijmaken

Zodra materieel geen geld oplevert, kóst het geld. Oudere machines staan gelijk aan hogere onderhouds- en reparatiekosten. Die kosten omvatten niet alleen de onderdelen en daadwerkelijke reparaties, maar ook het arbeidsloon. Dat is precies de reden waarom lifecycle management-oplossingen zoals SmartEquip de afgelopen jaren steeds meer belangstelling genieten van grote en kleine bedrijven in onze branche die proberen om de totale eigendomskosten laag te houden. 

Elke keer dat je 4, 5 of 6 uur bespaart op een reparatie, is je machine ook beschikbaar voor die extra tijd: zelfs als je er maar één extra (verhuur)project uit haalt, zal het je omzet en algemene winstgevendheid verhogen, omdat de extra inkomsten in feite geen extra kosten met zich meebrengen“, legde Alex Schuessler, oprichter en president van de internationale SmartEquip groep, eerder dit jaar uit in een interview met Ritchie Bros.

Zijn sommige van je machines klaar voor de volgende fase bij een nieuwe eigenaar? Verkoop ze nu! In plaats van (onderhouds)kosten te maken, krijg je geld om elders te investeren.

Wil ook jij nog machines verkopen voordat de kalender omslaat naar een nieuw jaar? Onderneem dan nu actie, want er zijn nog een aantal Ritchie Bros. veilingen gepland in de komende weken.

Zie ook
Verkoop je apparatuur op Mascus en krijg wereldwijde exposure: Meer dan 100.000 kopers zoeken elke dag naar hun volgende stuk apparatuur op Mascus. 5 redenen om machines te verkopen via advertentiewebsite Mascus
Naar boven