Voordat u verkoopt: Begrijp hoe kopers de prijs van uw materieel bepalen

5 maart, 2021

Als u op een bepaald moment in het bezit bent van een groot of klein materieel, kunt u overwegen dit te verkopen. De opbrengsten van de verkoop kunnen worden geïnvesteerd in uw bedrijf of op andere wijze worden gebruikt. Eén van de eerste dingen die u wilt weten, is wat de prijs van de machine op de markt is – en hoeveel vraag hiernaar is.

Voorheen was dit besluitvormingsproces sterk afhankelijk van uw eigen ervaring en connecties met andere materieeleigenaren, dealers en tussenpersonen. Gelukkig is er tegenwoordig een schat aan gegevens en tools online beschikbaar, waardoor het gemakkelijker wordt om inzicht te krijgen in de prijs van uw machines.

Bij Ritchie Bros. verkopen we jaarlijks honderdduizenden machines. In combinatie met gegevens van andere merken van Ritchie Bros. zoals Mascus en Rouse Services en het gebruik van slimme tools, hebben we inzage in de vraag- en aanbodgeschiedenis en markttrends. Ons team van experts werkt met deze tools en biedt onze klanten elke dag inzicht in de beschikbaarheid.

Liever zelf doen? Hier zijn twee tools om een indicatie te krijgen van de prijs waarvoor u uw materieel zou kunnen verkopen.

  • Gebruik auction results on rbauction.com– een geweldige plek om aan de slag te gaan en eerdere verkoopprijzen van soortgelijke items te zien. U kunt zoeken op trefwoord, categorie, merk, model, jaar, regio en meer. Het enige wat u moet doen, is een gratis Ritchie Bros. account aanmaken en u kunt aan de slag.
  • Gebruik Ritchie Bros. Price Results: deze online tool haalt historische gegevens op uit verschillende bronnen: Ritchie Bros.-veilingen, IronPlanet, Marketplace-E en Mascus. Met behulp van miljoenen eerder verkochte items wordt de actuele prijs van uw machine ingeschat.

De verkoopprijs is wat de hoogste bieder bereid is om ervoor te betalen, toch? Er zijn verschillende kritieke factoren die de prijs van het gebruikte materieel beïnvloeden:

1. Vraag en aanbod

Op macroniveau beïnvloeden de wetten van vraag en aanbod de prijs van materieel, vergelijkbaar met die van de aandelenmarkt, olie of vastgoed. Niet alleen op itemspecifieke basis, maar ook op grotere schaal. Wanneer fabrikanten hun productievolumes verlagen, kunnen ze meer kopers aantrekken voor gebruikt materieel, zodat ze kunnen concurreren voor items die ze direct kunnen inzetten.

2. Merkvoorkeur

Het valt niet te ontkennen. Alle eigenaren en operators van materieel hebben merkvoorkeuren. Populaire merken behouden over het algemeen een hogere prijs gedurende hun levenscyclus. Interessant genoeg kunnen merkvoorkeuren variëren tussen specifieke demografische gegevens van kopers. Kortom, er kan meer vraag naar uw machine zijn over de grens of zelfs in een andere industrie.

3. Model en kenmerken

Standaardmodellen hebben minder prijsschommelingen en zijn vaak gemakkelijker te verkopen dan speciaal materieel. Als u gespecialiseerd materieel wilt verkopen, is het van essentieel belang dat u uw materieel aan een zo groot mogelijk publiek verkoopt. Functies en accessoires kunnen de verkoopprijs van materieel aanzienlijk beïnvloeden.

4. Leeftijd en staat

Een van de eerste dingen waar kopers van gebruikt materieel naar op zoek zijn, is het productiejaar en informatie over de staat van het materieel. Ouder materieel brengt nog steeds wat op, vooral als de staat nog goed is. Geen enkele machine, ongeacht de leeftijd, zal een redelijke prijs krijgen als het in een slechte staat verkeert. Het lakken, repareren of schoonmaken van materieel leidt vaak tot een hogere prijs. Bovendien hebben kopers, wanneer ze worden voorzien van gedetailleerde informatie zoals onderhouds- en reparatiegegevens, geschiedenis en bewijs van eigendom, meer vertrouwen en zijn ze over het algemeen bereid meer te betalen.

5. Mogelijkheid om materieel te inspecteren en te testen

De mogelijkheid om materieel persoonlijk te inspecteren en te testen kan een verschil maken in hoeveel kopers bereid zijn te betalen. Bovendien zal een positieve, persoonlijke communicatie met de verkoper meer vertrouwen wekken bij een potentiële koper.

6. Urgentie

Wanneer een koper het materieel nodig heeft voor een aankomend project, kan dit van invloed zijn op de verkoopprijs, vooral in een veilingomgeving waar bieders concurreren. Hoewel het moeilijk is om te achterhalen welke kopers uw materieel dringender nodig hebben dan andere, heeft u de grootste verkoopkans bij maximale internationale publiciteit van uw items. Meer bieders betekent meer concurrentie en betere verkoopprijs.

Zie ook
Verkoop je apparatuur op Mascus en krijg wereldwijde exposure: Meer dan 100.000 kopers zoeken elke dag naar hun volgende stuk apparatuur op Mascus. 5 redenen om machines te verkopen via advertentiewebsite Mascus
Naar boven