Materieel aanhouden of verkopen? 6 tips ter overweging

14 oktober, 2020


Besluiten wannéér je grondverzetmachines of vrachtwagens gaat verkopen is even belangrijk als de keuze op welke manier je dat gaat doen. Bijvoorbeeld door de stikstofcrisis of de COVID-19 pandemie kan het zijn dat sommige machines momenteel niet meer zo vaak in gebruik zijn dan eerder. Wellicht overweeg je om deze te verkopen, of misschien heb je juist volop werk en wil je oudere machines omzetten in cash om zo nieuwe investeringen te kunnen bekostigen. Maar hoe beslis je wanneer je het best kunt verkopen en op welke wijze? Op welke factoren moet je letten voor een maximale opbrengstprijs? Hier volgen zes tips die kunnen helpen in het maken van een slimme keuze.

1. Opbrengst versus kosten: Hoe vaak wordt de machine gebruikt?

De eerste stap is berekenen hoeveel rendement een bepaalde machine maakt in de aangenomen en verwachte klussen of projecten in vergelijking met de operationele kosten, onderhoud, stalling en waardevermindering. Zodra deze operationele en onderhoudskosten in de buurt komen van de opbrengsten die een machine genereert kan het een goed moment zijn om te verkopen.

2. Wanneer ga je de machine weer gebruiken?

Neem komende projecten mee in de afweging, zowel de gegunde werken als verwachte werken. Als het ernaar uitziet dat de machine vooral reserve staat de komende tijd, dan kan het logischer zijn om te verkopen. Deze beslissing kan helpen om machines om te zetten in kapitaal, waarmee je bijvoorbeeld op een ander vlak binnen je bedrijf juist kunt investeren. Of wellicht een andere machine kunt aanschaffen waarmee je de dienstverlening van je bedrijf juist kunt verbreden.

Denk aan Ritchie Bros. als een eenvoudige manier voor uw materieelbeheer – als de tijd rijp is, kun je immers altijd weer een soortgelijke machine terugkopen op één van de honderden veilingen zonder minimumprijs die we elk jaar organiseren, of op onze eigen veilige online marktplaats IronPlanet.

3. Hoe zijn de huidige marktomstandigheden?

Het is de moeite waard om onderzoek te doen en uit te vinden of er een grote vraag is naar je machines, en hoe je die markt kunt aanboren. Een manier om lokale pieken en dalen in de markt te omzeilen: verkoop je machines en trucks via een kanaal dat kopers bereikt in verschillende landen, regio’s en sectoren, binnen Europa en ver daarbuiten!

Met ons wereldwijde klantenbestand, plus een veilingplatform en wereldwijde marketing in meerdere talen kan Ritchie Bros. je helpen om de kopers te bereiken in die landen en gebieden waar de hoogste vraag is naar jouw gebruikte machines.

4. Hoe oud zijn uw machines?

Wanneer machines afschrijven en op leeftijd raken, kunnen de onderhouds- en reparatiekosten gaan oplopen. Dat kost niet alleen direct geld, door onverwachte stilstand loop je indirect bovendien ook omzet mis. Het kan interessant zijn om te overwegen om je machines te verkopen terwijl ze nog volop inzetbaar zijn en daarmee verkoopwaarde hebben. Het regelmatig evalueren en bijschaven van je machinepark is een goede manier om de kosten laag te houden en de inzetbaarheid en efficiency van uw materieel te vergroten.

5. Zoek je andere machines of een meer specifieke machine?

Indien nieuwe projecten net een ander type machine vereisen dan je momenteel inzet, dan kun je overwegen om de investering in nieuwe machines deels te financieren door één of meerdere van de bestaande machines te verkopen. Onze veilingen zonder minimumprijs en onze online marktplaats bieden doorlopend een enorme keuze aan materieel en trucks om te kopen, waardoor het zelfs mogelijk is om tegelijkertijd de ene machine te verkopen en een andere ter vervanging aan te schaffen.

6. Heb je een vertrouwd adviseur om te helpen met uw keuze?

Een van de beste bronnen die je kunt raadplegen als het gaat om het verkopen van machines is een vertrouwd en ervaren adviseur. Onze ervaren vertegenwoordigers kennen de markt en adviseren je graag over het hoe en wanneer materieel te verkopen. Uw Ritchie Bros. contactpersoon helpt dan om binnen het gewenste tijdsbestek de maximale opbrengst te genereren.

Zie ook
Verkoop je apparatuur op Mascus en krijg wereldwijde exposure: Meer dan 100.000 kopers zoeken elke dag naar hun volgende stuk apparatuur op Mascus. 5 redenen om machines te verkopen via advertentiewebsite Mascus
Naar boven